Eliassons båtvarvs konkurs har lett till problem för båtägare

Flera båtägare har hamnat i kläm efter Eliassons båtvarvs konkurs. Deras båtar har nu under en tid varit fast på vinterförvaringen utan att de har vetat hur de ska komma ut. Dessutom har det fått betala dubbla hyror.

ANNONS
LocationVarberg|
|

Efter att Eliassons båtvarv gick in konkurs förra året så har en något märklig situation uppstått. Inne i det konkursdrabbade bolagets lokaler fanns när konkursboet återlämnade lokalerna till fastighetsägaren ett stort antal båtar på vinterförvaring. Efter att konkursförvaltaren sålt av bolagets inventarier på auktions för att kunna betala av en del av de miljonskulder som fanns i bolaget uppkom den största orsaken till upprördhet. Med på auktionen fanns den vagn som behövs för att få ut båtarna till våren. Just nu ser båtarna alltså ut att vara fast inomhus.

– Det är en jädra jobbig situation. För rent juridiskt så har båtägarna haft ett avtal med ett bolag som inte finns längre. Nu står vi här utan avtal och det är en obehaglig situation, säger Anders Gidefjord på Getteröns Stenfastigheter som äger lokalerna.

ANNONS

Båtägare upprörd på konkursförvaltaren

En av dem som har sin båt på vinterförvaringen har hört av sig till tidningen och berättat hur han ser på situationen. Han är mycket besviken på hur konkursförvaltaren har agerat sedan konkursen var ett faktum.

– Han har agerat mycket nonchalant, säger båtägaren som vill vara anonym.

Båten har han haft på Eliassons båtvarv i fem säsonger. Det har varit ett bra och prisvärt alternativ menar båtägaren. Vars båt kom in på vinterförvaring dagen innan konkursen var ett faktum.

– Jag ringde varvet för att kolla om båten kommit in och om jag skulle kunna komma in dagen efter för att jobba lite på båten. Inga problem sa de. När jag kom dit dagen efter så satt det en lapp på dörren om att företaget gått i konkurs, säger båtägaren.

Hade velat bli bättre informerad

Båtägaren tar direkt kontakt med konkursförvaltaren som uppger att i nuläget kan han inte släppa in någon i lokalen. Men efter ett par dagar så löstes detta.

– Det första jag säger till honom är tänk nu på en sak när ni ska avveckla detta. Den specialvagn som krävs för att transportera båtarna, vi kommer inte ut utan den.

Båtägaren är också kritisk till vad han anser är bristfällig information från konkursförvaltaren.

ANNONS

– Jag har talat med flera av de andra och ingen har fått några besked, säger båtägaren och fortsätter:

– Konkursförvaltaren ska ju avveckla verksamheten och det anser inte jag att han har gjort i och med att han överhuvudtaget inte har avvecklat den här vinterförvaringen. Istället har han gjort så att vi inte kan flytta båtarna.

Båtar fast inne på Eliassons båtvarv efter konkursen förra året. De yttre båtarna på vagn går att få ut, men för övriga krävs en specialvagn som har blivit såld
Båtar fast inne på Eliassons båtvarv efter konkursen förra året. De yttre båtarna på vagn går att få ut, men för övriga krävs en specialvagn som har blivit såld Bild: Stefan Johansson

Konkursen har varit mycket tidskrävande

Sedan fastighetsägaren tog över lokalen har han enligt båtägaren varit mycket tillmötesgående. Men han har dock krävt båtägarna på hyra för platsen de tar upp fram till och med maj. Det är en hyra som båtägarna redan har betalat en gång. Priset har varit halva den summa som de tidigare betalat till Eliassons båtvarv.

– De vill ha betalt. Det ser jag inga som helst problem med, ingen skugga över dem. Vi har fått kvittera ut nya nycklar och kommer in till båtarna och kan ta hand om dem.

Konkursförvaltare är Anders Lundberg från advokatfirman Kurt Lundberg. Han insåg ganska snabbt att det inte fanns några förutsättningar att driva vidare verksamheten på ett lönsamt sätt för konkursboet och stängde därför ner verksamheten. Dock hade han förhoppningar om att någon intressent skulle vara villig att ta över verksamheten. Men som HN rapporterat om tidigare var tiden mycket knapp.

ANNONS

– Fastighetsägaren anmodade att konkursboet skulle betala hyra. Vilket gjorde att jag endast hade en månad på mig, säger Anders Lundberg som beskriver konkursen som besvärlig och mycket arbetskrävande.

Delar inte båtägarens bild

Han håller inte med om den kritik han får. Han menar att han har agerat utefter vad de flesta båtägare har uttryckt sig vilja.

– Jag har talat med många av båtägarna och då frågade jag dem om de ville att någon annan skulle få hämta sin båt och i stort sett alla har svarat nej. Den stora merparten ville inte ha ut sina båtar.

Det är inte heller så att det bara är för en och en att hämta sina båtar när som helst. Lundberg berättar att det har tagit ungefär två veckor av pusslande för företaget att stuva in båtarna. Att plocka ut båtarna säkert skulle alltså inte vara något som görs i en handvändning.

– Det är en grannlaga uppgift, säger Anders Lundberg.

Vi kommer att gå ut med information till båtägarna inom kort.

När det gäller frågan om försäljningen av vagnen så säger Lundberg att han inte hade något val. Vagnen ägdes inte av Eliassons båtvarv utan av ett finansbolag och det var 400 000 kronor kvar att betala av. De pengarna fanns inte i bolaget så för att lösa skulden var han tvungen att sälja vagnen för att få in pengar till skulden.

ANNONS

– Det finns en ordning om hur jag som konkursförvaltare ska agera och hantera tillgångarna. Även om jag är medveten om att det finns ett behov så kan jag inte ta hänsyn till det. Det är inte min skyldighet. Det handlar i slutändan om pengar, säger Anders Lundberg.

– Skulle jag dessutom göra för mycket och lägga ner ännu mer tid på att lösa en sådan här situation så skulle jag få kritik för det. Som konkursförvaltare kan jag inte hjälpa enskilda individer om det innebär en kostnad för konkursboet, säger Anders Lundberg.

Hoppas fortfarande på en lösning

På Getteröns Stenfastigheter hyser man fortsatt förhoppningar om att kunna hitta en ny hyresgäst som vill fortsätta driva varvsverksamhet i lokalerna.

– Det är vad de är bäst lämpade för. Vi ser gärna att någon yngre går in och driver det vidare och vi är beredda att var med och stötta ekonomiskt till en början, säger Anders Gidefjord.

Och på frågan om hur det ska gå för båtarna så säger Gidefjord att Getteröns Stenfastigheter tillsammans med båtklubben på Getteröns Marina kommer att köpa in en ny vagn så att båtarna ska kunna gå att få ut till våren.

– Vi kommer att gå ut med information till båtägarna inom kort. Båtklubben kommer att vara behjälplig med att få ut båtarna, säger Anders Gidefjord.

ANNONS

Men om det blir aktuellt med fortsatt vinterförvaring i lokalerna nästa höst återstår alltså att se.

LÄS MER:Det saknades över elva miljoner kronor i kassan

LÄS MER:Konkursboet har sålt alla tillgångar på auktion

LÄS MER:Tiden är knapp om Eliassons båtvarv ska finnas kvar

LÄS MER:Eliassons båtvarv på Getterön är begärt i konkurs

ANNONS