Eliassons båtvarv på Getterön är begärt i konkurs

Eliassons båtvarv har begärts i konkurs. Konkursförvaltaren har stängt all verksamhet och ska nu sätta sig in i rörelsen för att bestämma nästa steg.

ANNONS
LocationGetterön|
|

Företaget ansökte om konkurs den 12 oktober då de inte längre kunde betala sina skulder. I ansökan som skickades till tingsrätten uppges att företaget i dagsläget har sex personer anställda inklusive de två ägarna Jessica och Christian Bernström som har drivit verksamheten sedan 2007. Förra årets omsättning blev 14,1 miljoner kronor och företaget gjorde en liten vinst.

Tingsrätten har utsett Anders Lundberg från Advokatfirman Kurt Lundberg till konkursförvaltare.

– Jag har stängt verksamheten. Varken butiken eller verkstaden drivs vidare för tillfället, säger han.

Stor oro bland båtägare

Lundbergs telefon har gått varm under förmiddagen. Många som har sina båtar på vinterförvaring på varvet har varit oroliga.

ANNONS

– Alla har rätt till sin båt. Konkursen påverkar inte dem. Men jag kan inte tillåta att folk kommer och hämtar sina båtar i nuläget. Det måste ske under ordnade former. Båtarna står där lika bra idag som för en veckan sedan, säger Anders Lundberg.

Hur stora skulderna är i bolaget har konkursförvaltaren ännu inte fått klarhet i. Han berättar att han i eftermiddag kommer att sätta sig med ägarna och gå igenom allt grundligt.

– Varför företaget har gått i konkurs kan jag inte svara på nu. Det får utredningen utvisa framöver, säger Anders Lundberg.

Hoppet inte ute för verksamheten

– Min förhoppning är att man ska kunna sälja rörelsen till någon som vill driva den vidare som ett båtvarv.

I så fall skulle de anställda ha rätt att återanställas i den nya verksamheten enligt LAS (Lagen om anställningsskydd). Om det inte lyckas så kommer inventarier och annat säljas på auktion för att kunna betala skulderna. När det blir aktuellt att sluta försöka hitta en köpare beror lite på.

– Det sker när jag bedömer att det inte längre är möjligt att vänta. Det handlar om vad för press jag utsätts för från borgenärer.

Ett anrikt företag med lång historia

Eliassons Båtvarv & Fritid AB bildades 1993. Men företaget som sådant har en betydligt längre historia. 1914 grundades verksamheten av Johan och Karl Eliasson. De tillverkade då Getteröekan och Getterösnipan. Mats och Gösta Eliasson tog sedan över verksamheten.

ANNONS

1990 flyttade man in på den plats som företaget fortfarande ligger på och sedermera startades det bolag som finns idag. I samma veva utökades verksamheten med nybåtsförsäljning, tillbehörsbutik samt större verkstad.

HN har sökt ägarna för en kommentar.

ANNONS