Frillesås BK:s hemmaplan Sjöaremossen.
Frillesås BK kan fortfarande inte spela sina matcher hemma på Sjöaremossen. Bild: Arkivbild

Ännu ingen is på Sjöaremossen – Frillesås BK:s match mot Villa Lidköping BK måste flyttas

Frillesås BK:s matcher på hemmaplan får vänta ett tag till. Rådande väderförhållanden omöjliggör isläggningen på Sjöaremossen och matchen flyttas till Ale Arena.

ANNONS
|

Det har gått två veckor sedan Frillesås BK tog beslutet om att flytta Elitseriepremiären mot Broberg Söderhamn från Sjöaremossen till Ale Arena. Matchen ställdes senare in efter att kylanläggningen på Ale Arena havererade och nytt datum är satt till den 13 december. Förhoppningen var att isen skulle vara spelbar till nästa hemmamatch mot Villa Lidköping den 25 november.

I början på veckan var förväntningarna höga med tanke på den kyla som skulle dra in över Halland i helgen. Men vädret svek även denna gång och på torsdagen nåddes klubben av beskedet om att isbaneföreningen inte kan påbörja arbetet.

ANNONS

– Vi är lite bedrövade. Det ska ju bli frost, så vi hade hoppats på att de skulle börja. Men det ska bli så blåsigt på lördag och söndag, säger Tobias Dahl, Frillesås BK:s koordinator.

Anders Andersson är ordförande i isbaneföreningen och enligt honom finns det inte någon is att tala om.

– Isen är obefintlig kan man säga. Vi hoppades på att kylan skulle hålla i sig längre än bara en dag. Det är inte ens att tänka på tyvärr. Men vi står i startgroparna och är beredda, säger han.

Det här krävs för isläggningen på Sjöaremossen

Om väderläget är optimalt tar det mellan fem dagar och upp till en vecka att få isen klar för spel.

– Förra året gjorde vi is på fem dagar, men då fick vi den där köldknäppen redan vecka 44.

Men det är många faktorer som måste klaffa. Temperaturen behöver komma ned till fyra-fem grader.

– Det orkar inte frysa när det blir för varmt. Det är betydligt lättare att hålla en is än att göra en is.

Det får heller varken blåsa eller regna. När isen väl börjar läggas bör det vara kallt även efterföljande dagar för att arbetet ska gå så fort som möjligt – men inte för kallt.

ANNONS

– Då blir det en så kallad toppfrysning. Blir det kallt för fort så fryser det på toppen och inte hela vägen ned, säger Anders Andersson.

Matchen mot Villa Lidköping måste flyttas

Den välkända isproblematiken innebär alltså att Frillesås fortfarande inte kan spela sina hemmamatcher på Sjöaremossen. Nu hoppas klubben att mötet med Villa Lidköping kan spelas på Ale Arena, men det var på torsdagskvällen ännu inte spikat.

– Det blir Ale Arena som det ser ut nu. Det lutar år det. Men jag har inte fått tag i personen som håller i det där än. Det är ju bokat och andra lag skulle behöva flytta på sig så det är ju lite känsligt. Men vi hoppas att de ska ha förståelse och vill hjälpa oss, säger Tobias Dahl

På fredagseftermiddagen bekräftade klubben att de har fått klartecken från Ale Arena att spela onsdagsmatchen mot Villa Lidköping där. Tiden är däremot ändrad från 19.00 till 19.30.

Det nya datumet för en hemmamatch på Sjöaremossen blir i stället lördagen den 5 december mot Edsbyn. Dessförinnan, lördagen den 28 november, väntar en bortamatch mot Motala.

Läs mer: Elitserien i bandy stängs för nedflyttning

Läs mer: Bandyserierna pausas – Sunvära SK utan isträningar i över två månader

ANNONS
ANNONS