Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Annandagsbandyn 2017, Sunvära SK mötte Lidköpings AIK i division 1 västra.
Bilden är från annandagsbandyn 2017 när Sunvära SK mötte Lidköpings AIK i division 1 västra. Bild: Krister Andersson

Bandyserierna pausas – Sunvära SK utan isträningar i över två månader

Inga matcher, inga träningar – det blev resultatet för Sunvära SK efter Svenska Bandyförbundets beslut förra veckan. Nu råder ovisshet i föreningen och tränarna frågar sig hur och om det ens går att genomföra säsongen.

Bara timmen innan Elitseriepremiären i fredags gick Svenska Bandyförbundet ut med beslutet om att stänga både herr- och damelitserien samt Allsvenskan för herrar. I beskedet framkom också att de underliggande serierna, det vill säga från Allsvenskan för damer och division 1 för herrar, pausas till årsskiftet. Dessutom får träningar endast genomföras för ungdomar födda år 2005 eller senare.

– Det är ju jätteovisst får vi säga. Först flyttades det fram en gång och nu en gång till. Och sedan får vi inte bedriva någon träning i klubben heller så det är egenträning som gäller. Det känns lite tungt, säger Arne Johansson, assisterande tränare för Sunvära SK:s damlag i Allsvenskan.

Jens Westlund, som är tränare för Sunvära SK:s herrlag i division 1, instämmer i ovissheten men blickar framåt.

– När det blev de här striktare råden i regionerna kände vi att vi verkligen hade kommit igång. Och så får vi den här käftsmällen på något sätt. Eller käftsmäll ska man kanske inte kalla det. Vi måste ta vårt ansvar när det ser ut så här. Men vi vet ju inte vad det kan innebära, mer än att vi får en väldigt mycket kortare säsong och fortsätter:

– För det sportsliga måste vi titta längre fram. Den här säsongen får bli som den blir. Även om det blir en orättvis serie eller någonting så får vi se det som ett utvecklingssteg ändå... Möjligheten att fortsätta utvecklas.

Oklart hur serierna kommer att spelas

Det förs nu diskussioner mellan klubbarna om hur säsongen på bästa sätt kan genomföras. För alla vill ju spela bandy, det är det inget snack om.

– Kan vi kanske spela enkelserie, eller hur gör vi? Kanske kan serien flyttas fram två-tre veckor i slutet kan jag tycka, säger Johansson.

– Det vi pratar om är att serien kanske inte kommer kunna slutföras, utan att det får bli enkelserie i stället. Men ingenting är ju bestämt än så vi vet inte vad vi har att anpassa oss efter mer än att det är paus, säger Westlund.

Trots att det är tufft, Sunvära SK inte kan spela på is på över två månader, förstår klubben allvaret och anpassar sig efter de restriktioner som finns. Men det finns förhoppning om att åtminstone kunna få komma igång med träningen igen snart.

–Vi hoppas att det ska vända och att vi skulle kunna få träna utomhus åtminstone. Men vi måste förlita oss på Folkhälsomyndigheten och de beslutande organen. Det är nytt även för dem och det får vi ha förståelse för, säger Jens Westlund.

Läs mer: Elitserien i bandy stängs för nedflyttning

Läs mer om bandy här

Fler lokala sportnyheter hittar du här