Efter fem attacker på nio dagar har länsstyrelsen återigen beslutat om skyddsjakt på Varg i Halland. (Bilden är en genrebild).
Efter fem attacker på nio dagar har länsstyrelsen återigen beslutat om skyddsjakt på Varg i Halland. (Bilden är en genrebild). Bild: Jonas Ekströmer/TT

Ny vargattack i Älvsered - två får döda

Återigen har en varg gått till attack mot får på en gård utanför Älvsered. Sedan den 12 oktober har fem vargangrepp anmälts och återigen har det beslutats om skyddsjakt.

ANNONS
|

På tisdagskvällen rapporterade Länsstyrelsen i Halland in ytterligare en vargattack på en gård utanför Älvsered.

– Enligt informationen jag fick var det tre får som skadats av vargen, två av dem avlivades på plats. Det tredje skulle undersökas av veterinär. Sedan den 12 oktober är det här den femte attacken, säger Karin Valtinat, biträdande enhetschef på naturvårdsenheten.

Men det är långt ifrån första gången som vargen slår till i Halland. Sedan i maj har ett stort antal attacker rapporterats in från olika delar av länet.

– Det är väldigt ovanligt med så många attacker som vi har sett i länet under året. Nu har jag inte jobbat med det här så länge men jag är inte säker på om det någonsin har förekommit tidigare, säger Karin Valtinat.

ANNONS

Mellan den 11 september och 6 oktober beslutade länsstyrelsen om skyddsjakt men den avslutades utan att någon varg skjutits. På tisdagen beslutade länsstyrelsen återigen om skyddsjakt på varg i Halland, den här gången fram till den 6 november.

– Det hålls alltid ett samrådsmöte där man går igenom beslutet så jag är osäker på hur fort de (jaktlaget, reds. anm) startar upp. Men allt är riggat för att dra igång skyddsjakten.

Om det är samma vargindivid som i våras som är tillbaka i länet och om det är samma varg som ligger bakom samtliga av de nya attackerna är ännu inte klarlagt.

– Jag tittade så sent som för en halvtimme sen och då hade vi inget svar på det, säger Valtinat.

LÄS MER:Länsstyrelsen har beslutat om ny skyddsjakt på varg

LÄS MER:Två nya vargattacker i helgen

LÄS MER:Vargen tillbaka - dödade fem får nära Älvsered

LÄS MER:Skyddsjakten på varg i Halland avslutas

LÄS MER:Magnus Stolpe leder skyddsjakten på vargen

ANNONS