Martin Broberg, naturvårdshandläggare på länsstyrelsen, ska nu ta ställning till om det ska bli en ny skyddsjakt på varg med tanke på angreppet utanför Älvsered.
Martin Broberg, naturvårdshandläggare på länsstyrelsen, ska nu ta ställning till om det ska bli en ny skyddsjakt på varg med tanke på angreppet utanför Älvsered.

Vargen tillbaka - dödade fem får nära Älvsered

En varg attackerade och dödade fem får på en gård utanför Älvsered i helgen. Länsstyrelsen var på platsen under måndagen och bekräftar att det är ett vargangrepp.

ANNONS
|

Martin Broberg, naturvårdshandläggare på länsstyrelsen, kan i skrivande stund inte ge besked om den nya vargattacken innebär att en ny skyddsjakt på varg inleds.

– Vi får återkomma till den frågan. För nu måste vi bedöma och ta ställning till om det senaste vargangreppet är tillräckligt för att fatta ett nytt beslut om skyddsjakt.

Efterlyser vargobservationer

Länsstyrelsen uppmanar människor att höra av sig om de ser en varg för att myndigheten ska kunna klargöra hur den rör sig.

– Men efter attacken i Älvsered har vi inte fått in några nya observationer så vi har inte en aning i vilken riktning vargen rör sig.

ANNONS

Vargangreppet i Älvsered överraskade länsstyrelsen eftersom vargen tidigare varit på en gård mellan Sällstorp och Kungsäter i Varbergs kommun.

Varg attackerade fyra gånger

Där attackerade vargen fyra gånger på två månader och flera får dödades.

– Frågan är om det är samma varg, så det finns många funderingar och tankar kring hur vi ska jobba vidare med det här.

Senaste skyddsjakten på varg avlyste länsstyrelsen 6 oktober. I måndags startade älgjakten och det är också något länsstyrelsen måste väga in när det ska tas nytt beslut gällande skyddsjakt.

– Det gäller ju att verksamheterna inte stör varandra, säger Martin Broberg, som påpekar att det bara är skyddsjaktlag utsedda av länsstyrelsen som får lov att skjuta varg.

ANNONS