Arkiv.
Arkiv. Bild: Jörgen Alström

Länsstyrelsen har beslutat om ny skyddsjakt på varg

Efter flera nya vargangrepp på kort tid har länsstyrelsen i Halland beslutat om ny skyddsjakt trots att man inte är säker på att man letar efter samma varg som man tidigare utlyst skyddsjakt på.

ANNONS
|

Under de senaste månaderna har flera får i Halland attackerats och dödats av varg, senast i helgen. Länsstyrelsen har tidigare beslutat om skyddsjakt men när den upphörde den 6 oktober hade vargen inte synts till under hela jaktperioden.

Nu har man beslutat om ny skyddsjakt trots att man inte är säker på att det är samma varg som ligger bakom de senaste fyra attackerna.

LÄS MER:Två nya vargattacker i helgen

LÄS MER:Sex får döda efter vargattack i Karl Gustav

Skyddsjakten sträcker sig från och med idag, den 20 oktober, till den 6 november inom Varberg och Falkenbergs kommuner. Länsstyrelsen har gjort bedömningen att det inte finns någon annan lämplig lösning än skyddsjakt för att angreppen ska upphöra.

ANNONS

– Vi har haft fyra angrepp inom en vecka och inom ett ganska begränsat geografiskt område. Det innebär att mycket tala för att det är samma vargindivid, säger Karin Valtinat, biträdande enhetschef på naturvårdsenheten.

Området där vargen får jagas är i stort sett detsamma som under den förra skyddsjaktperioden, men sträcker sig lite längre söderut. Det senaste angreppet var utanför Rolfstorp där två får blev dödade. Till skillnad från tidigare har de senaste fyra angreppen skett vid fyra olika platser och vargen har inte återkommit till samma fårhage.

Nu väntar länsstyrelsen på svar om det är samma varg som är skyldig till alla attacker.

– Det har tagits DNA-prover från alla fyra angrepp men under dagen har vi inte fått något svar än. Vi får se vad det visar, säger Karin Valtina.

LÄS MER:Vargen tillbaka - dödade fem får nära Älvsered

LÄS MER:Skyddsjakten på varg i Halland avslutas

ANNONS