Skyddsjakten på varg i Halland avslutas

Jaktledaren Magnus Stolpe berättar hur det gick.

ANNONS
LocationVarberg||

Vid midnatt i dag, tisdag den 6 oktober, avslutas skyddsjakten på varg i det tillåtna området som sträcker sig mellan norra Varberg och södra Frillesås.

Enligt jaktledaren Magnus Stolpe i Väröbacka har inga trovärdiga observationer av varg gjorts och inga nya attacker skett under perioden med skyddsjakt. Därför avslutas skyddsjakten med största sannolikhet utan att hela jaktlaget har samlats.

– Ja, det ska mycket till att det händer något nu under de sista timmarna, säger Magnus Stolpe.

Vargobservationer var ”falsklarm”

Under de första veckorna med tillåten skyddsjakt kunde Magnus Stolpe och kollegor i hans jaktlag avfärda enstaka osäkra vargobservationer på plats.

– Efter intervjuer kom vi fram till att de observationerna kan kallas falsklarm. Norr om Gislaved ska det ha varit en bekräftad observation och det är inte otänkbart att det är vargen som utförde attackerna i Halland, säger Stolpe och syftar på hanen med beteckningen G9-20, som vandrade in i Halland via Jönköpings län.

ANNONS

Hur ser du på att skyddsjakten lär sluta utan att någon varg sköts?

– Vi är nöjda med att det inte har blivit några nya attacker. Sedan får vi se om vargen kommer tillbaka och vad som händer då. Men jag tycker att själva beslutet om skyddsjakt var positivt, säger Magnus Stolpe,

Den senaste beräkningen av antalet vargar i Sverige är att det finns 365 individer. Länsstyrelserna har beslutat att 24 av dem får skjutas under licensjakt i Gävleborg, Värmland, Örebro län och Västmanland mellan 2 januari och den 15 februari.

Ingen licensjakt på varg i Halland

Flera organisationer tänker överklaga länsstyrelsernas beslut, eftersom de anser att vargstammen behöver minska mycket mer. Några hänvisar till ett riksdagsbeslut där 170 vargar nämns som en ”gynnsam bevarandestatus”.

Men i Halland är det alltså inte tillåtet med licensjakt på varg.

Naturskyddsföreningen anser att vargar inte ska jagas överhuvudtaget.

"Att tillåta licensjakt i syfte att minska vargstammen är helt fel och hotar hela den svenska vargstammens fortlevnad", menar ordförande Johanna Sandahl i ett pressmeddelande.

ANNONS