Lilla Napoli har bestämt sig: ”Det här är vår sista utväg”

Lilla Napoli planerar att själva greppa spadarna nästa år och gräva upp giftet som hotat restaurangens framtidsplaner. Med risk för konkurs har ägarna beslutat att gå vidare med flytten till Södra Åstranden, och ta de omtvistade kostnaderna för saneringen själva.
– Vi är redo att släppa detta nu och städa upp kommunens skit, säger Besmir Balaj.

ANNONS
|

Lilla Napoli har bestämt sig för att försöka bygga sin nya restaurang på Södra Åstranden, mitt emot lantmännen vid Ätran, trots allt. Efter en lång konflikt med kommunen om vem ska så för saneringen, vilket Lilla Napoli menar att kommunen lovade dem att de skulle ta hand om, har restaurangen beslutat att ta saken i egna händer.

Även om projektet är stort och osäkert är det två till synes väldigt taggade och förväntansfulla ägare som berättar om sina planer.

LÄS MER:Lilla Napolis tid i Falkenberg kan vara över nästa år

– Vi har frågat alla. Det är ingen som tycker att det är en bra idé för oss som pizzeria att sanera upp en gammal tomt som med högsta sannolikhet är värre förorenad än vad vi vet. Då säger alla att ni kommer inte att klara av det, ni kommer köra i botten och ni kommer gå i konkurs. Men när alla säger att man inte kommer klara det blir man ju lite sugen på att försöka, säger Ville Ilola.

ANNONS

– Precis så lät det när vi skulle starta pizzerian. Alla sa att det inte skulle gå, att vi tog för lite betalt och så vidare. Men det har ju gått skitbra, säger Besmir Balaj.

Saneringskostnaden uppskattad till 5–10 miljoner kronor

Anledningen till varför Lilla Napoli blev intresserade av tomten från första början var att de såg ett värde i att knyta ihop staden och havet genom att skapa en knutpunkt i det gamla industriområdet.

– Alltså, vi älskar ju Falkenberg och vi har vuxit upp här. Så man vill ju göra bra för staden. Vi tror så jäkla hårt på det att det kommer bli bra. Kan vi vara en liten del av det, att slå ihop staden och havet, så skulle vi vara skitstolta över det, säger Ville Ilola.

Kostnaden för sanering och vägar är uppskattad till mellan 12–18 miljoner kronor, varav sanering står för mellan cirka 5–10 miljoner. Mer pengar än både kommunen och Lilla Napoli tidigare sagt att de kunde betala.

– Vårt hyreskontrakt går ut nästa år och vi kommer behöva lägga ner oavsett. Det här är vår sista utväg. Vi har lagt ner så mycket tid och vi måste chansa. Vi har liksom ingen annan plan och jag kan inte se att vi kan komma på någon annan plan inom några års tid. Så vi kan lika gärna göra ett försök, säger Besmir Balaj.

ANNONS

Små marginaler: ”Då är det konkurs”

Ägarna har beställt en ny undersökning av marken för att få en ny kostnadsuppskattning för vad saneringen kan kosta, förhoppningen är att Lilla Napoli kan komma undan billigare om de gör mycket av jobbet själva.

– Vi får greppa tag i spaden och göra mycket själva. Det kommer bli att man får lära sig att köra grävmaskin. Senast idag kollade jag på att utöka mitt körkort. Vi kan ställa ut en massa spadar här nere med skyltar om att hjälpa oss att sanera. Så bjuder vi på gratis pizza, säger Besmir Balaj och skrattar.

Men säg att det blir så dyrt som kommunen säger, eller dyrare, klarar ni verkligen det?

– Då är det konkurs. Summan som kommunen sagt är ju vår budget för hela projektet, alla pengar vi har, säger Besmir och Ville Ilola fyller i:

– Men så här tänker vi, att företag går i konkurs varje dag, whatever. Och ska vi ändå sluta så spelar det väl ingen roll om pengarna är slut. Vi går all in.

Ni kommer inte höja priset på pizzan då?

– Nej, det går emot allt vi jobbar för. När vi var små gick inte vi på restaurang för vi hade inte råd. Pizza är ju fattigmansmat egentligen, i Neapel är pizzan inte dyr och inte här heller. Här kan ungarna kan springa runt och det är inte så jäkla noga. Och alla har råd att äta, säger Ville och Besmir fortsätter:

ANNONS

– Det hör ihop med filosofin om napolitansk pizza. Det är en stor grej för oss. Det är mer en passion än ett jobb liksom. Hela den här grejen med ekonomin är ju inte viktig egentligen på det sättet.

Flådig restaurang uteblir första åren: ”Vi gillar ju tält”

Målet är att sanera marken så den blir godkänd, och sen bygga så mycket pizzeria som är möjligt för pengarna som är kvar. Risken är dock att plånboken inte är så tjock då.

– När vi har bakat första pizzan där nere då vet vi att vi kommer att överleva och har något att bygga vidare på. Men fram tills dess så är det lite spännande. Får vi bara byggt en bottenplatta, vatten och godkända toaletter så kan vi ju ställa ut tält eller något. Vi gillar ju tält, säger Ville Ilola.

Det är fortfarande mycket i hela historien som Lilla Napoli tycker är konstigt. Kommunen har i HN:s granskning sagt att utgångspunkten för hela projektet var att alla kommunens kostnader skulle täckas upp när kommunen sålde marken. Men att saneringen, tillsammans med vägar och plankostnader, skulle bli dyrare än dryga tre miljoner är verkligen ingen skräll.

Vi är redo att släppa detta nu

Att detta kom fram så sent i processen är även något som restaurangägarna har svårt att förstå.

ANNONS

– Hade de sagt från början att allt detta skulle bekostas av försäljningen hade vi tackat nej, för vem som helst fattar att detta skulle bli dyrare. Och då är inte vi ens några experter, säger Ville och Besmir fyller i:

– Vi är redo att släppa detta nu och städa upp kommunens skit, säger han skämtsamt och fortsätter:

– Men det känns inte bra när de hela tiden bortförklarar sig i detta. Be bara om ursäkt för att det blivit som det blivit. Vi fattar att det kan bli fel ibland och är inte arga, men det känns inte bra när de istället vänder detta mot oss, att vi gjort något fel eller inte haft koll. För det stämmer inte.

LÄS MER:Lilla Napolis tid i Falkenberg kan vara över nästa år

LÄS MER:Per Svensson använde privat mejl i affären med Lilla Napoli

LÄS MER:Politikens tillägg: Lilla Napolis flytt skulle aldrig bekostas av skattebetalarna

LÄS MER:Oppositionen kritiserar affären med Lilla Napoli: ”Otroligt beklagligt”

LÄS MER:Bygglovsnämnden säger ja till Lilla Napoli-flytt vid båtklubben

ANNONS