Lilla Napolis tid i Falkenberg kan vara över nästa år

Lilla Napoli tackade nej till erbjudande om flytt till Göteborg och valde istället att stanna i Falkenberg efter påtryckningar och löften från kommunen, enligt ägarna. Nu ser de ut att behöva släcka pizzaugnen.
– Vi kunde aldrig förutspå att det skulle bli så här, säger Besmir Balaj, delägare i Lilla Napoli.

ANNONS
|

Lilla Napolis planerade flytt till mark vid Ätran hotas av höga kostnader för sanering och vägar, som Falkenbergs kommun inte längre är villig att betala.

Hallands Nyheter kan nu avslöja att kommunen gått fram med ett nytt förslag till Lilla Napoli. De får köpa marken under förutsättningen att de själva betalar för sanering, bygget av vägar och underhållet av dessa, vilket beräknas kosta 12-18 miljoner kronor. En kostnad Lilla Napoli inte har råd med, vilket i förlängningen riskerar att ställa hela flytten och restaurangens framtid i Falkenberg på ända.

Gett upp hela vår verksamhet för det här

Efter att konsekvent ha avböjt att prata med medier i flera år bryter nu Lilla Napolis ägare tystnaden. De beskriver en situation där de blivit övertalade att gå in i projektet och att säga upp sitt besittningsskydd på nuvarande plats efter löften som kommunen inte levt upp till.

ANNONS

Har ni varit naiva?

– Ja, för helvete, såklart. Det är en stor jävla dumstrut, liksom. Gett upp hela vår verksamhet för det här, utan att ha några riktiga papper på hand. Så, ja, det är klart att vi är naiva, säger Ville Ilola, delägare i Lilla Napoli.

Lilla Napoli övervägde att lämna Falkenberg för Göteborg

Historien om hur Ville Ilola och Besmir (Bess) Balaj hamnade här är lång och börjar egentligen 2014. Då var duon lokala Falkenbergskillar utan djupa fickor med en dröm om att baka världens bästa pizza till ett överkomligt pris.

I en gammal kiosk vid Tullbrons södra fäste har en internationellt uppmärksammad matdestination växt fram. Den har brunnit ner, byggts upp och står i urban kontrast till det i övrigt natursköna området ett stenkast från forsande Ätran och skogen runt Vallarna. Hade det inte varit för Lilla Napoli hade kiosken säkert rivits för längesedan. I dag är den ett av Falkenbergs stora dragplåster destinationsmässigt, och pizzerians framgångar går inte att överdriva.

Vid sidan av framgången har det dock stormat runt restaurangen på grund av en konflikt med fastighetsägaren som Lilla Napoli hyr av. Efter hot om vräkning och upprivna bygglov insåg Ville Ilola och Besmir Balaj 2019 att de inte kunde stanna kvar i kiosken. Det var dags att flytta.

ANNONS

Med sitt goda renommé stod inte de utan alternativ. En fastighetsägare i Göteborg erbjöd dem en stor lokal på en av Göteborgs hetaste gator, ett erbjudande som Lilla Napoli-ägarna seriöst övervägde.

Blev uppvaktade av kommunrådet: ”Tryckt på väldigt mycket

De blir samtidigt uppvaktade av kommunråd Per Svensson (S) som frågar om de inte kan flytta till en ny plats vid Ätran på Södra Åstranden i Falkenberg. Ett erbjudande som Ville och Besmir först inte är intresserade av men sedan fattade tycke för. Framför allt eftersom de såg det som något som gynnade Falkenberg.

”Jag vill här anmärka att det inte är vi som har frågat om att flytta hit från början det är politiker och kommunen som tryckt på väldigt mycket.”, skrev ägarna i en skrivelse till kommunen för några månader sedan.

Flytten till Södra Åstranden kom med vissa krav från Lilla Napoli. Ägarna menar att de från dag ett sagt att de inte ville behöva stå för saneringen av marken. Att Södra Åstranden med sin industriella historia inte är i toppskick är något som de flesta falkenbergare känner till.

De ville även äga marken som krävdes för hela sin verksamhet, inklusive parkering.

På dessa premisser och med, enligt Ville Ilola och Besmir Balaj, endast försäkran att allt skulle gå vägen, ställde Lilla Napoli om sina framtidsplaner till Södra Åstranden.

ANNONS

De tittade varandra i ögonen och skakade hand

Men en detaljplan tar tid och för att inte tvingas stänga under tiden på grund av fler upprivna bygglov behövde Lilla Napoli komma överens med sin nuvarande fastighetsägare. Eftersom fastighetsägaren avsåg att bygga bostäder på platsen ville de att restaurangägarna skulle teckna ett nytt tidsbegränsat hyresavtal där de sa upp sitt besittningsskydd.

Besittningsskyddet hade länge varit det enda som skyddat restaurangen från att tvingas bort från platsen. Att säga upp det innan detaljplanen var klar tyckte ägarna var för riskabelt.

Vid denna tidpunkten i historien möts duon tillsammans med kommunchef Lars Fröding och näringslivschef Jan Melkersson. De föreslog att Lilla Napoli skulle få en avsiktsförklaring (letter of intent) för köpet av marken på Södra Åstranden som säkerhet på att planerna skulle gå i lås.

– Det var i det ögonblicket jag frågade honom (Fröding reds.anm) detta: ”Om vi får letter of intent och om du säger att det kommer lösa sig så vill jag bara att vi tittar varandra i ögonen och skakar hand på det”.

Besmir Balaj berättar att ett handslag och ett löfte, för honom, är viktigare än ett papper.

Skakade ni hand på det?

– Ja, det gjorde vi. Och då sa jag till Ville, framför dem, då kan du ringa till fastighetsägarna och säga upp vårt hyreskontrakt, säger Besmir Balaj.

ANNONS

Nu, två år senare, ser flytten inte ut att bli av. Kommunen är inte längre villig att betala för sanering och vägar då kostnaderna sprungit iväg. Det finns inte heller längre en politisk majoritet som tycker att det är en bra idé att Lilla Napoli äger marken för sin parkering. Båda dessa saker menar Lilla Napoli att de blivit lovade av både politiker och tjänstemän från start.

Vi är inga raketforskare, vi är pizzabagare

Om drygt ett år måste Lilla Napoli flytta från sin nuvarande plats med ingenstans att ta vägen och liten tid att hitta något nytt.

– Jag och Ville är inga raketforskare, vi är pizzabagare. Vi kunde aldrig förutspå att det skulle bli så här. När de här männen, som ändå har makt i kommunen, säger sådana här grejer till oss så kändes det ändå som att det skulle lösa sig, säger Besmir och Ville fortsätter:

– Det är så jävla tråkigt alltihop för intentionen var ju bra, vi gjorde någonting för Falkenberg. Det var det som var hela grejen som vi pratade med politiker och tjänstemän om, att den här platsen som vi skulle flytta till, att det skulle ju bli så bra för Falkenberg. Och det var därför vi valde att stanna kvar och inte sticka någon annanstans.

ANNONS

Lilla Napolis personal i ”skiten”

Ägarna vill understryka att de tycker att de tjänstemän och politiker som de träffat har varit trevliga, och att de inte har något ont emot någon enskild. För egen del menar de att de klarar sig, men de känner att de svikit sina anställda.

– Vi har redan accepterat ett scenario där vi lägger ner när hyreskontraktet går ut nästa år. Vi har ju lite andra verksamheter, webbshop och så, som vi får jobba med under tiden. Det som vi skäms jättemycket över är alla löften vi har gett till vår personal. Det är ju de som sitter i skiten nu, säger Ville Ilola.

I nästa del av granskningen: ”Det är ju inget ärende som kommunen ska vara jättestolta över”

Läs också fortsättningen imorgon där kommunstyrelsens ordförande Per Svensson (S) förtydligar politikens hållning: ”Det skulle aldrig kosta skattebetalarna något extra.”

LÄS MER:Dyra saneringskostnader kan sätta stopp för Lilla Napolis nya restaurang vid Ätran

LÄS MER:Så kan nya Lilla Napoli i Falkenberg se ut – invånarna ska tycka till

LÄS MER:Oppositionen ifrågasätter kommunens uppgörelse med Lilla Napoli: ”Särbehandling”

ANNONS