Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Johan Gruvaeus är en pjäs som kommer bidra med mycket energi till FVBK. Bild: NICLAS JÖNSSON
Johan Gruvaeus är en pjäs som kommer bidra med mycket energi till FVBK. Bild: NICLAS JÖNSSON

Gruvaeus spelar med Falkenbergs VBK säsongen ut

Det är en riktig bomb som Falkenbergs VBK bjuder på drygt två veckor in på det nya året: hemmasonen Johan Gruvaeus förstärker laget säsongen ut.
- Det är som att komma hem till polarna, säger stjärnspikern.

Det var i början av juni som Johan Gruvaeus bestämde sig för att prova proffslyckan hos Raison Loimu i finska högstaligan. Och han vill absolut inte göra sejouren ogjord.

– Jag har trivts jättebra i Finland. Det har inte varit några problem så, men sen fick klubben ganska tidigt ekonomiska svårigheter på grund av coronan, berättar Johan Gruvaeus.

Det gjorde att klubben tvingades agera.

– Jag blev av med några lagkamrater och de omständigheterna gjorde att det gick sådär för laget. Individuellt sett har det gått bra. De var nöjda och ville ha mig kvar, fortsätter han.

Finska ligan blev till slut pausad och då hamnade Johan Gruvaeus i valet och kvalet.

– Ligan kommer dra ner rejält på antal omgångar när den startar igen och jag har räknat på det, det kan bli en sexveckorsperiod. Men vi har EM-kval med landslaget i maj och jag kände att jag vill ha matcher och vara aktiv. Då var Falkenberg bästa alternativet.

Match mot Sollentuna skjuts upp på grund av corona

Johan hann göra tolv matcher med Raison Loimu men nu återvänder alltså ”den förlorade sonen”.

– Jag känner att jag tagit några kliv framåt, framför allt när det gäller erfarenhet. Finland har en så mycket bättre liga och det är svårare att döda bollen. Det finns rutinerade spelare som vänt hem från Europa och alla spelare får betalt och kan leva på det, säger Gruvaeus.

Tanken var att Johan skulle dyka upp i lördagens bortamatch mot Sollentuna - men corona i hemmalaget gör att den matchen skjuts upp.

Det blir fyra matcher som Johan inte får spela, eftersom de skulle spelats tidigare, när han inte var skriven för klubben. Det gäller även amerikanen Corey Chavers som väntas delta på dagens träning.

– Det blir jättekul. Det är nästan samma grabbar i laget som när jag lämnade. Brorsan (Daniel) ersätts med amerikanen. Men en sån som Fayeez Alloush har jag ju spelat med för fem år sen. Är amerikanen bra har vi nästan bättre chanser än förra året. Vi är lite back i tabellen, men har också färre matcher spelade, säger Gruvaeus som återvände sjunde december och har tränat med laget kontinuerligt.

Så startsträcka behövs icke!

– Nej, jag är inne i det. Formen är där och jag är i gång.

Tränaren P-A Sääf tar förstås emot Gruveaus med öppna armar.

– Jätteroligt för oss att få tillbaka Johan. Han var ändå seriens bästa poängplockare förra året. Men det är inte bara en förstärkning på det sättet. Han är duktig på psykologi och kommer ge energi till laget.

Hylte/Halmstad, Floby, RIG och Uppsala är matcher som går bort.

Men mot Habo väntas Johan Gruvaeus, och Chavers, spela.

– Corey borde landa strax (läs fredag kväll) och nu bygger vi för att få ihop ett bra lag. Jag tror det bara är bra att vi får träna ihop oss. Det gör ingen skillnad så. Vi kan ju glädjas åt att vi har ett väldigt slagkraftigt lag, säger Sääf.

Johan Gruvaeus understryker att FVBK är en anhalt på vägen.

– Mitt mål är att ta mig ut i Europa till hösten igen. Men under coronapausen vill jag se till att vi ska kunna gå så långt vi kan med Falkenberg.

Läs mer om volleyboll här

Fler lokala sportnyheter hittar du här