Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Johan Gruvaeus tillhör inte längre Falkenbergs VBK. Ny klubbadress är Raision Loimu i Finland. Bild: NICLAS JÖNSSON
Johan Gruvaeus tillhör inte längre Falkenbergs VBK. Ny klubbadress är Raision Loimu i Finland. Bild: NICLAS JÖNSSON

Johan Gruvaeus lämnar Falkenbergs VBK - blir proffs i Finland

Broder Daniel gick till Frankrike. Nu tappar Falkenbergs VBK näste nyckelspelare. Johan Gruvaeus blir proffs i finska Raision Loimu.

Flytten innebär ett tungt tapp för Elitserielaget Falkenbergs VBK. Under de senaste säsongerna har Johan Gruveus varit en poängmaskin. Nu har han skrivit på ett kontrakt med Raision Loimu, som slutade sjua under fjolårssäsongen i den finska högstaligan.

Får förbundskapten Per-Erik Dahlqvist som tränare

- Det är jättekul. Det är något man drömt om sen man var liten. Den första kontakten togs i början av förra veckan. Då tyckte jag allt kändes bra. Vår förbundskapten Per-Erik Dahlqvist är tränare. Det var en stor bidragande faktor till att jag valde Raision, säger Johan.

Kontraktet är skrivet på 1+1 år och gör honom till heltidsproffs.

- Chansen att träna två gånger per dag och leva på volleybollen känns riktigt bra. Jag har haft kontakt med svenskar som varit där innan och de trivdes. Finland har en bättre liga än Sverige så det kommer vara högre nivå på volleybollen. Det kändes som ett lagom steg att ta och fortsättning på karriären.

Med Falkenbergs VBK som moderklubb har det blivit otaliga träningstimmar och mängder av matcher. Ett kapitel som nu alltså tar slut.

- Det är så klart jättetråkigt. Jag har alltid brunnit för Falkenberg och har inte kunnat tänka mig att spela för en annan svensk klubb. Jag är otroligt tacksam för allt som Falkenberg gjort mig. Men detta var en jättebra möjlighet att utvecklas och jag ville ta den. Någon gång i framtiden kanske jag återvänder till Falkenberg.

Daniel och Johan Gruveus lämnar moderklubben

Hur känns det att inte spela tillsammans med din bror nu?

- Vi sa det först när han blev klar för sin flytt till Frankrike att det var tråkigt att inte spela med honom. Samtidigt har vi alltid spelat ihop och det ska bli häftigt att testa på hur det är utan honom. Jag kommer sakna honom, men vi lär kolla på varandras matcher via streams.

Som med i princip all idrott råder det en osäkerhet kring den kommande säsongen på grund av coronaviruset.

- Just nu hoppas de att komma igång med säsongen i oktober. Tanken är att jag ska åka dit i slutet av augusti eller i början september. Blir det en förskjutning av säsongen kommer jag åka dit senare.

Under fredagen tar 23-åringen examen efter tre års studier i hälsopedagogik på Halmstad högskola.

- Det är mycket bra tajming på det. Det är skönt att ha en utbildning i bagaget och i framtiden vill jag jobba inom skolans värld, avslutar Johan.

Läs mer: Viktig kugge förlänger

Läs mer om volleyboll här

Fler lokala sportnyheter hittar du här