David Wernersson tidigare klubbchef i LB07, numera styrelsemedlem, har haft att göra med Sport Light AB.
David Wernersson tidigare klubbchef i LB07, numera styrelsemedlem, har haft att göra med Sport Light AB. Bild: LUDVIG THUNMAN

LB07 rasar mot Sport Light: "Leker med pengar som är våra"

Det är inte bara Falkenbergs BTK som har haft trubbel med Sport Light AB.
– De lurar föreningar som de identifierar som svaga, säger David Wernersson i LB07.

ANNONS
|

David Wernersson slutade för en tid sen som klubbchef i LB07. Men han har en plats i styrelsen och känner mycket väl igen Sport Lights tillvägagångssätt: ett förslag om noll provision upp till ett visst belopp - för att sedan helt plötsligt plocka ut procent.

– För vår del var det en miljon kronor. 25 procent står inte med någonstans, det skulle i så fall vara vid uppsatt mål, men där var de inte ens nära, säger David Wernersson.

Hur mycket drog de in egentligen?

– Det beror på hur man räknar, men jag vet inte ens om de kom upp i 100 000? Visst, de fixade en bil, men det var på leasing så max 40 000 - och då är jag snäll.

ANNONS

Hur stort är kravet på dem från er sida?

– Enligt oss 242 000. Vi gick ändå med på viss provision och administrativa avgifter som att de fakturerat åt oss.

Har valt att backa

LB07 hade planer på att ta fallet till domstol, men har valt att backa.

– Våra jurister har kollat på det och vi skulle haft chans absolut, men vi vågar inte. Det kan ta lång tid och kosta oss mycket. Risken finns att vi får betala allt däremellan om vi inte vinner - och det finns aldrig ett säkert case, även om man känner att man har rätten på sin sida, säger David Wernersson som satt på klubbchefsposten i drygt ett år.

– Det var väldigt rörigt hos oss när jag klev in. Sport Light identifierar klubbar som inte har någon riktig marknadssida, är starkt behov av pengar och har en dålig organisation. Eller så är det den typen av föreningar som nappar på dem.

David Wernersson fortsätter:

– De lurar föreningar som de identifierar som svaga. När vi satte hårt mot hårt och sa: ”nu får ni börja leverera” så gjorde de ingenting. Då slutade de helt. Då avslutade vi avtalet och skickade faktura som de vägrade betala. Sen kom de med förslaget att betala 34 000 istället för 242 000.

ANNONS

Vad betyder detta för er verksamhet?

– Det är otroligt mycket pengar och vi har varit i ett stålbad ekonomiskt i två år. Det balanserar vår budget och likviditet. Det är ju en deltidsanställning. Vi har över 1000 aktiva och i helgen spelas det 34 hemmamatcher på ungdomssidan. 20 procent av alla som spelar fotboll i Malmö gör det i LB. Det får konsekvens för verksamhet och personal när de leker med pengar som är våra.

Hänvisar ofta till en kollega

Wernersson känner också igen Sport Lights agerande att ofta hänvisa till en kollega.

– Marcus (Weidenlöv) sa att han inte hade koll, ”ta det med Stefan”, även fast han varit där. Det är ett spel som de har - för de jobbar uppenbarligen med varandra.

Alingsås FC är en klubb som just nu samarbetar med Sport Light. Samarbetet har flutit på bra. Man har jobbat kring olika projekt som enkronasmatch (75 000) och affärsnätverk (200 000).

– Det har varit utbetalningar efter varje projekt. Vi har haft samarbetet sen när vi grundande vår klubb. Sen har vi bedrivit en del av sponsorverksamhet själva också. De har bara haft en del. Vi har valt att inte lägga allt hos dem för vi vill ha kontroll, säger Joakim Larsson, ordförande i AFC.

ANNONS

Stefan Friberg har fått möjlighet att kommentera uttalanden i denna artikel. Han mejlar: ”LB07 smög med en tänkt fusion med Malmö FF som tillkännagavs under brinnande säsong. LB07 sparkade i princip all personal på löpande band under våren. LB07 la ner sitt Elitlag på damsidan (halkade ur Allsvenskan i fjol). LB07 gjorde en förlust på 4,5 miljoner kronor i fjol (om jag sett och hört rätt). Efter 6 månader valde Sport Light att avsluta samarbetet. Davids övriga uttalanden får stå för honom.”

Läs mer: Elitklubben vill varna andra för Kungsbackaföretaget

Läs mer: Friberg: "Vi har gjort brakförlust på bordtennisklubben"

ANNONS