Tommy Lindskog, ordförande i FBTK känner sig blåst av Sport Light AB.
Tommy Lindskog, ordförande i FBTK känner sig blåst av Sport Light AB. Bild: Håkan Johansson

Elitklubben vill varna andra för Kungsbackaföretaget

Ett gällande avtal eller bara ett underlag? Falkenbergs BTK gick på en nit. Nu har klubben ett krav på företaget Sport Light AB, på strax över 33 000 kronor, pengar man troligtvis aldrig kommer få igen. - Vi känner oss totalt blåsta, säger ordföranden Tommy Lindskog.

ANNONS
|

När de personer i föreningen som haft ansvar att dra in sponsorpengar till Falkenbergs BTK inte längre orkade sköta uppgiften gick uppdraget till Sport Light AB i Kungsbacka. Ett avtal skrevs mellan parterna 15 januari 2019 på klubbens kansli med Tommy Lindskog och Bo Johansson från FBTK:s styrelse och Sport Lights försäljningschef Marcus Weidenlöv, bosatt i Glommen, närvarande.

- Avtalet hade ett mål, att skaffa sponsorer till oss, till ett värde av 700 000 kronor i första steget. Upp till 700 000 skulle ingen provision utgå till Sport Light, vilket vi tyckte var fullkomligt makalöst, nästan för bra för att vara sant, säger Tommy Lindskog.

ANNONS

- Marcus föreslog detta. 700 000 var på hans initiativ. Jag och Bosse sa "ja, det lät ju jättebra". Då visste vi att han hade hjälpt Böljan tidigare och det hade gått bra. Vi hade ingen anledning att misstro honom i det läget, förklarar Tommy.

Avtalet där det står att ingen provision utbetalas innan man når summan 700 000 kronor.
Avtalet där det står att ingen provision utbetalas innan man når summan 700 000 kronor.

Nästa steg, enligt avtalet, var att när man nådde över summan 700 000 upp till 950 000, då skulle Sport Light få hela kakan (läs 250 000).

- Då räknade vi snabbt ut att deras andel upp till 950 000 var ungefär 25 procent, och det tyckte vi väl var rimligt, menar Lindskog som senare hävdar att det fanns två avtal.

- Jag fick också ett ramavtal. Weidenlöv hade två olika varianter, men där var inget skrivet i det. Det var tomt och inte ifyllt någonting, säger Tommy.

Pengar vid midsommar

Pengarna skulle vara i hamn vid midsommar lovade Marcus Weidenlöv.

Men inget hände och klubben undrade varför.

- Vi bad om ett nytt möte 27 februari. Då framkom det att Marcus ansåg sig inte vara säljare för detta därför att han jobbat åt Böljan tidigare, då kunde han inte komma och presentera sig som FBTK:s representant.

En ny säljare hade fått kliva in på provanställning. Tommy Lindskog och Hans-Åke Benjaminsson från styrelsen träffade henne, ryttaren Sofia Stamborg, i Kungsbacka tillsammans med Weidenlöv och Stefan Friberg, vd i företaget.

ANNONS

- I juni var jag själv med på ett möte med henne och en av våra sponsorer. Där använde hon siffror som inte stämde överens med verkligheten och det påtalade jag efteråt. Bland annat hur många vi hade i pingisskolan, där friserade hon uppåt.

Plötsligt en dag fick Tommy Lindskog information om att Sofia Stamborg var ute ur leken.

- Hon lämnade och bara stack därifrån, det var i alla fall vad Weidenlöv sa. Ju mer man har tänkt på det här så undrar man om avsikten ens var att de skulle jobba för oss, för det sköttes så enastående dåligt, dundrar Tommy.

FBTK möttes av tomma löften, och några pengar såg man inte skymten av.

- När det var dags för utbetalning och redovisning var det som om Weidenlöv inte var aktuell längre. Då var det Friberg som skulle hålla i det. Han som överhuvudtaget inte varit inblandad tidigare. Precis som om det sattes i system, säger Tommy.

- Sport Lights redovisning över betalande sponsorer dröjde så länge att säsongen var mer än halvvägs när vi äntligen, efter flera påtryckningar, fick en undermålig redovisning. I vår planering ingick bland annat frukostmöten med sponsorerna, men när vi inte visste vilka de var, kunde vi inte bjuda in dem. Den första föredragshållaren var vidtalad för ett frukostmöte i oktober!

ANNONS

Den 13 december kom det plötsligt in pengar på FBTK:s konto. Det var inte 700 000. Det handlade om 99 731 kronor - av de totalt 132 975 kronor som Sport Light AB fakturerat och tagit in på sitt konto.

- Vi hade fått lära oss av Marcus att det var viktigt att Sport Light skulle fakturera, för det handlade om momsen, säger Tommy Lindskog.

Bestred fakturan

Efter att ha konsulterat en jurist skrev FBTK en faktura på det som fattades, 33 244 kronor. Dagen efter att den landat hos Sport Light AB kom ett besked via mejl att företaget bestrider fakturan.

- Vårt sista halmstrå skulle vara att stämma dem i tingsrätten men det kostar oss pengar och man vet inte om vi vinner. Där sitter vi idag, säger Tommy Lindskog och fortsätter:

- Det här har varit ytterst nära att knäcka klubben.

För FBTK är det egentligen inte de 700 000 kronorna som är grejen. Det upplevdes som en fantasisumma från första början.

- Däremot de 33 000, det är tre och en halv månadshyra i hallen för oss, nästan en halv säsong.

Böljan Falkenberg anlitade Sport Light när man hade gått upp i Elitettan. Ordförande Magnus Falkehag säger att sponsringen betalades i tid.

ANNONS

- Första och andra året var det inga problem, tredje året var svårare, men det berodde på sportsliga grunder. Vi hade åkt ur och då var det tuffare att få in sponsring också, säger Falkehag.

Det finns en orsak till varför FBTK vill sätta ljus på Sport Light AB agerande.

- Vi vill se till så att andra föreningar inte råkar illa ut, säger Tommy Lindskog som också kommenterar Fribergs ordval i vår andra artikel.

- Friberg har synpunkter på vår ålder. Det är onekligen så att flera i styrelsen tillhör en annan generation än Friberg. Vi tillhör en generation som från barnsben lärde sig att vara hederlig och ärlig.

När HN ber Marcus Weidenlöv om en kommentar kring hela affären säger han så här innan han hänvisar till sin chef Stefan Friberg:

- Det känns som jag inte kan uttala mig. Jag har skrivit under och var med när avtalet tecknades. Sen vad de kom fram till vet Stefan, som haft möten med dem. Vad de har resulterat i har inte jag varit inblandad i.

Läs mer: Friberg: "Vi har gjort brakförlust på bordtennisklubben"

Läs mer: LB07 kritiska mot Sport Light: "Leker med våra pengar"

ANNONS
ANNONS