Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Ryan Moon spelade ungefär 60 minuter i sin allsvenska debut. Bild: KRISTER ANDERSSON
Ryan Moon spelade ungefär 60 minuter i sin allsvenska debut. Bild: KRISTER ANDERSSON

Ryan Moon nöjd med debuten i allsvenskan

Ryan Moon gjorde sin allsvenska debut mot Elfsborg.
Ett första framträdande som lovade gott.
–Jag tycker att jag gjorde bra ifrån mig, säger anfallaren.
– Han var jättefin, säger manager Joakim Persson.

Sydafrikanen Ryan Moon har inte varit i varken Varbergs Bois eller Sverige särskilt länge. Men trots sin korta period här har han redan hunnit med att spela från start i allsvenskan.

24-åringen fick Joakim Perssons förtroende i 3-1-nederlaget mot Elfsborg.

– Det var härligt och jag njöt av det. Vi har en bra tränare och bra spelare. De gjorde det enkelt för mig. Det var bra, säger Moon.

Manager Persson tycker att Moons insats var spännande.

– Jag tycker han var jättefin, framför allt i första halvlek. Han har en fantastisk framspelning till (Robin) Simovic vid straffsituationen. Han har ett skott som är på väg in bortre där de kontrar in 2-0. Vid Simovics friläge håller han på att nicka returen in i mål. Vi har fått en indikation på vad han kan.

Moon igen:

– Jag tycker att jag gjorde bra ifrån mig. Jag spelade 60 minuter där jag skapade ett par chanser. Men det handlar inte om mig, utan laget. Jag är besviken över att vi förlorade, men det kommer en ny chans på söndag, säger anfallaren.

Hur är formen?

– När det gäller matchform är jag kanske 60–70 procent. De kommande två, tre veckorna kommer den upp till hundra procent, tror jag.

Vad få i Sverige vet är Moon är från en familj där fotbollen stått i centrum. Hans bror Bryce, 35, gjorde nästan 15 landskamper för Sydafrika och spelade i Champions League med bland annat Panathinaikos.

– Det är alltid bra när din bror är din hjälte, säger Ryan Moon.

Hur är er relation?

– Den är bra. Vi snackar ungefär fem gånger i veckan. Det är bra att ha en bror som har spelat på hög nivå och har den erfarenheten.

Om Moon spelar från start på söndag återstår att se.

Varbergs Bois möter Djurgården

Det är en tuff utmaning som Varbergs Bois ska ta sig an. Djurgården kommer på besök. Stockholmslaget har inlett med att vinna mot Elfsborg och IFK Norrköping.

– Det är en härlig utmaning. Förra omgången hade vi tvåan från förra året och nu har vi fyran. Fram till EM-uppehållet har vi förväntade topp sex-lag samt Mjällby och Östersund borta. På pappret kan det inte bli mycket svårare. Vi hoppas rå på de bästa lagen, framför allt på hemmaplan, säger manager Joakim Persson och fortsätter:

– Vi ska ge dem en riktig fajt om varje millimeter sedan får vi se om matchen öppnar upp sig efter 60-70 minuter. Vi har rätt trevligt folk på bänken i morgon.

Är det den matchbilden du vill ha, kamp och inställning?

– De första fyra, fem matcherna – och så länge gräsmattorna är som de är – så kan man inte förvänta sig att det ska flyta på. Någon gång när vi ska rensade mot Elfsborg fick vi med oss en halv jordhög. Det blir konstiga situationer och det är viktigt att ta rätt beslut, framför allt på egen planhalva. Men vi får inte bjuda på grejer.

Samtidigt hymlar inte Persson om att det blir en del resliga pjäser som får chansen i startelvan på söndag. Tidigare har tränaren myntat uttrycket ”basketlag”.

– Vi kommer inte vara små på fasta situationer, så kan jag säga. Det är ett fysiskt lag som ska ta sig an uppgiften.

En spelare som det råder stort frågetecken kring är Albin Mörfelt. Den offensive pjäsen är tillgänglig, men spelar med gips.

– Det ser ut som att någonting hämmar honom i hans löpningar och i 50-50-duellerna. Vi kanske sparar honom. Vi har spelare i form, avslutar Persson.

Läs mer: Anfallaren om första allsvenskan målet

Läs mer: Därför valde Bois att spara Mörfelt

Läs mer: Han fick sitta på läktaren i Bois historiska match

Läs mer om Varbergs Bois här

Lär mer om all lokalfotboll på Hallandsfotboll

Fler lokala sportnyheter hittar du här