Nu ska marken i hamnen bli ren för Västerport

Nu bryter sig grävskopan ner i marken och föroreningar från 1900-talets hamnverksamhet och industrier städas undan. När Västerport tar första spadtaget ska marken vara ren.

ANNONS
|

Området där man tidigare väntade med bilen för att få köra på färjan är sig inte likt. Markbeläggningens sten och asfalt är uppbruten. Grävskopor bryter sig ner i marken och högarna med jord och sand växer.

Området är avspärrat för att kommunens entreprenör BRA (Billström Reimer Andersson Mark AB) ska kunna arbeta säkert. Saneringen har kommit en bit på vägen.

Föroreningar ska bort från Varberg

Arbetet väntas pågå in på vårkanten. Kontraktet säger att jobbet ska vara klart den 31 mars men alla på plats öppnar för att det kan dra ut på tiden om saneringen stöter på något oväntat i marken.

LÄS MER:Nu tjuvstartar saneringen av Västerport

– Vi sanerar och byter ut de dåliga massorna mot friska. Miljökonsulten Relement är med och ser efter vad som ska skickas vart, förklarar Mattias Johansson från BRA uppdraget. Vi schaktar massorna i olika lager så vi ser vad som kommer varifrån. Det som är rent stannar här för att användas som fyllnadsmassor.

ANNONS

Ohjälpligt förorenade massor körs till anläggningar i Borås och Surte.

Överraskningar kan vänta

Tidigare undersökningar av marken har gett en bild vad som finns här nere, men undersökningsrapporterna har också varnat för att man inte kan veta exakt innan området blottas i sin helhet.

Det gör det nu och hittills är fynden de förväntade: Massor märkta av olje- och dieselspill och ledningsrör som använts för såväl vatten som oljor och gas.

– Mycket av det vi hittar är det förväntade, men vi hittar också en del gamla ledningar som vi inte kände till sedan tidigare, säger Mattias Johansson.

Jonas Petersson, kommunens projektledare för mark och kajer i Västerport, är glad att se arbetet löpa på. Han pekar och visar.

– Se på jorden där, det mörka partiet – här har vi en hot spot. Vi ser lämningar från den gamla kraftstationen som stod här tidigare, men också från andra industrier som funnits här. Det är 1900-talets industrier som kommer i dagen när vi gräver här.

Större arbeten om ett år

När saneringen är över ska markarbetena ta vid. Då ska marken höjas och kajerna förstärkas i denna Västerports första etapp. När det kan ske är osäkert.

– Jag tror att vi tidigast kan komma igång med det sent i höst eller nästa vinter, säger Jonas Petersson.

ANNONS

LÄS MER:Efter kritiken mot Västerport: Marken det stora frågetecknet

LÄS MER:Så ska hamnen göras byggbar för Västerport

ANNONS