Både lugnt och hektiskt på campingarna i jul

Apelvikens camping i Varberg har fått betydligt fler bokningar under jul och nyår i år jämfört med i fjol. Skrea camping i Falkenberg har däremot bara några enstaka stugor uppbokade de kommande helgerna.

ANNONS
LocationHalland||

Normalt sett är julen inte någon högsäsong för campingföretagen i Halland – många håller överhuvudtaget inte öppet under vintern. Men Apelvikens camping i Varberg, som är en av de campingar som håller julöppet, har fler stugor och lägenheter uppbokade i år jämfört med tidigare år.

– Det gäller från dagen före julafton och ända fram till trettondagshelgen egentligen, säger campingens ägare Nils Gordh.

Många vill besöka nära och kära

Nils Gordh uppskattar att de haft 20 till 30 procent fler bokningar i år jämfört med förra året.

– Det har inte varit några avbokningar, så det verkar som att folk känner sig trygga. Sen får vi se om alla kommer eller inte, säger han.

ANNONS

Campingägaren tror att ökningen beror på att många vill besöka släkt och vänner under högtiderna, men samtidigt inte vill bo för tätt inpå varandra.

– Det är nog många som hyr en stuga eller lägenhet för att de inte vill ligga i någon bäddsoffa och trängas hos en släkting. Då är det här ett tryggare sätt att besöka släktingarna, att ha en egen stuga som man bor i under tiden.

Fåtal stugor bokade i Falkenberg

För Skrea camping i Falkenberg, som bytte ägare i slutet av förra året, är julöppet en ny satsning. I år har de bara ett fåtal stugor uppbokade över jul och nyår.

– De tidigare ägarna hade inte öppet året runt, så det är svårt att göra någon jämförelse med tidigare år, säger Marika Sundström, som är en av ägarna.

Hon tror att pandemin har lett till att många valt att stanna hemma.

– Det är ju tillsagt att man inte ska åka någonstans i onödan, jag tror att det är många som tänker på det. Vi har några enstaka stugor bokade, men inte jättemånga. Jag tror absolut att det hade varit lite fler om det inte vore för pandemin, säger hon.

Var det många som hade bokat men avbokade av när andra vågen kom?

ANNONS

– Nej, så har det faktiskt inte varit. Många har nog väntat med att boka eftersom de inte riktigt vetat hur det ska bli. Men sen kom den här sista smällen, och då tror jag att folk har valt att avvakta.

LÄS MER:Så hanterar campingen coronapandemin

LÄS MER:Surfingen i Apelviken ska lyftas – nu är miljonsatsningen igång

LÄS MER:Skrea camping nöjd med sommarens beläggning

ANNONS