Surfingen i Apelviken ska lyftas – nu är miljonsatsningen igång

Nu drar 50-miljonersinvesteringen i Apelviken igång. Apelviken ska med hjälp av surftorg, möbler och en cykelbana bli norra Europas ledande surfdestination.

ANNONS
|

Ytan mellan Tångkörarvägen och stranden vid campingen känns inte igen. Den gamla stenvallen mellan stranden och vägen är borta och ersatt av makadam och avspärrningar. Här ska byggas gång- och cykelväg och en "soltrappa" som samtidigt fungerar som erosionsskydd. Dessutom anläggs en ramp ner till stranden, avsedd att köra vagnar med surfutrustning på.

Ett stenkast bort står en av vikens fem nya surfbrädeformade skyltar. Skylten uppmanar till god surfkultur (visa hänsyn, ta ögonkontakt och plocka med ditt skräp) och är dessutom utrustad med låsbara cylindrar för mobiler och värdesaker. Strax bredvid finns en grillplats med platsbyggda möbler.

Surfingen i Apelviken ska stödjas

Det här är de första stegen mot den stora omvandling som Apelviken ska genomgå fram till 2024. Detaljplanen som krattar för "norra Europas ledande surfdestination" kritiserades och överklagades men vann laga kraft 2019. Nu är projektet igång och det ska pågå till 2024.

ANNONS

– Det unika med Apelviken är allt det som händer runtomkring. Det är verksamheterna här som gör Apelviken till vad den är i dag. Vi vill stötta det och komplettera, säger Julia Anding, projektledare på hamn- och gatuförvaltningen.

Först ut är alltså en gång- och cykelväg mellan Solviken och Apelviksleden, och den så kallade Soltrappan – en terrassering i Varbergsgranit som byggs med sten från kommunens eget förråd.

Surftorg och cykelparkeringar

När projektet är helt färdigt kommer hela Tångkörarvägen ackompanjeras av en GC-väg med belysning – något som ska öka trafiksäkerheten och tryggheten i området. Vid Havsvägen blir det surftorg med service för surfare och viken ska då också ha en ny lekplats, cykelparkeringar och renoverade toalettbyggnader.

Arbetena, som kommunen gör i egen regi, ska ta paus under somrarna för att inte störa badlivet.

– Här är tuffa förhållanden. Antingen blåser det och regnar, eller blåser det och är solsken – och då får man munnen full av sand. Vi ska prefabricera så mycket som möjligt och räknar med att vinna tid på det, säger Anders Sivertsson, byggledare.

50 miljoner kronor

Kommunalrådet Ann-Charlotte Stenkil (M) är glad att arbetena nu är igång. 50 miljoner kronor är avsatta för omvandlingen.

– Surfingen är ett varumärke och signum för Varberg. Surfarna har levt under enkla förhållanden i många år. Det är viktigt att få fram service och faciliteter för dem.

ANNONS

LÄS MER:Klartecken – så ska Apelviken bli norra Europas surfparadis nummer ett

ANNONS