Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

1/4

Vardag igen efter guldkuppen

Tajmingen är väl aldrig bra, konstaterar kollegorna på Ernst Forsell Guldsmedsbutik. Några veckor efter den grova stölden är vardagen på väg tillbaka.

Nyss hemkomna från en smyckesmässa var kollegorna Alexandra Ahlstedt och Lisette Laurén stärkta och inspirerade. Butiken skulle fyllas med höstnyheter samtidigt som kalendern tecknades full av kundaktiviteter. Då small det.
– Det gick så otroligt snabbt. Jag hann inte reagera alls, säger Lisette Laurén.

Flera olyckstal

Strax före klockan 13 på tisdagen den 13 september reste sig Lisette Laurén från sin lunch i personalrummet och gjorde sig redo att möta en kund. Så blev det inte. Istället skymtade hon som hastigast en maskerad man och drog sig snabbt tillbaka.
– Jag såg honom men det blev ingen konfrontation. När han ser mig vänder han på klacken.

Läs också: Ingen gripen för guldsmedskuppen

– Även om vi pratar en del om att detta kan hända så vet man ju aldrig hur man reagerar. Men jag kände mig ganska lugn, säger hon.

Från butiken hör hon hur glas krossas. Efter en knapp minut är det åter tyst och först när en kund ropar i entrén vågar sig personalen fram. Då har mannen försvunnit på cykel. Med sig har han smycken till ett uppskattat värde av 250 000 kronor. 
– Vi har haft saker att ta tag i och försöker att vara positiva. Än har jag inte brakat ihop. Man är beredd på att något sådant här kan hända och den här gången gick allting bra, säger Lisette Laurén.

När HN besöker Forsells Guld har en halv månad passerat sedan dådet. Glassplittret var borta redan dagen efter då butiken höll öppet som vanligt.
– Det dröjde ett tag innan jag förstod att det fanns ett stort allmänintresse för det här, säger Alexandra Ahlstedt som för ett år sedan tog över verksamheten efter hennes far.

Påverkar inte verksamheten

Visst fladdrar tankarna ibland iväg till det som hände, menar kollegorna. Men tillsammans har de medvetet valt att inte låta rånet påverka varken verksamheten eller sinnestämningen mer än nödvändigt.
– Någonstans vill man ju köra på som vanligt. Det har varit mycket med det praktiska, att städa och fixa. Det är lite skönt att man har något att ta tag i, säger Alexandra Ahlstedt.
Kunder, vänner och bekanta har visat stor omtanke, berättar de. Blommor, choklad och kramar har varit uppskattade gester även om uppståndelsen även har en baksida.
– Vi blir ju påminda om det här varje gång en kund kommer in. Alla vill prata om det, säger Lisette Laurén.

Läs också: Se filmen från guldkuppen

Även om de är vid gott mod så är de inte naiva. Butiken har varit utsatt för rån tidigare. Att diskutera säkerhet och eventuella situationer som kan uppkomma diskuteras regelbundet på arbetsplatsen.
– Vi har en hög säkerhet här och man är nog beredd på ett annat sätt än i många andra butiker. Det här var ett skolboksexempel på hur man ska undvika konfrontation. Säkerheten måste gå först men vi jobbar samtidigt hela tiden med att försvåra för de kriminella. Det finns två delar i det här, säger Alexandra Ahlstedt som är medvetet fåordig kring utrustning och rutiner.

Snart tre veckor efter dådet har förundersökningsledare Sverker Thorsson fortfarande inte mycket att delge. 
– Men utredningen pågår och går lite framåt, säger han.
Senast butiken drabbades var 2010. Då dömdes två unga män till fängelse. De hoppas att tror att utredningen som nu pågår ska få ett liknande slut.
– Gör man något sådant här så ska man åka fast, säger Alexandra Ahlstedt.

Läs också: Guldsmed om stölden: "Det är galet och sjukt"