Guldsmed om stölden: "Det är galet och sjukt"

I början på veckan drabbades Falkenberg av en grov stöld i en guldsmedsbutik. – Man blir inte förvånad, men man blir illa till mods när det är så nära, säger Martin Karlsson på Anghems guld.

ANNONS
|

Vid lunchtid i tisdags gick en man in på Ernst Forsell och stal smycken för drygt 250 000 kronor.

–Det är galet och sjukt. Men vi är i en utsatt bransch, säger Ulrika Persson som driver Oskar Perssons Guld tillsammans med sin bror.

Läs också:Stöldgodsets värde - hundratusentals kronor

För tre år sedan, strax innan stängningsdags, kom två män in i deras guldsmedsbutik och började slå sönder montrar. De båda männen greps kort därefter och dömdes senare till fängelse.

–De som kom till oss hade kollat läget först, de visste var grejerna fanns. Man får vara på sin vakt, det står inte i pannan vad folk har för syfte nästa vecka.

ANNONS

Läs också:Kund ingrep mot rånarna

Tänker ni på att ni är i en utsatt bransch?

–Jag tänker ofta på det, men jag tänker inte låta mig skrämmas. Det går ju inte att låsa in sig och aldrig gå ut, säger Ulrika Persson.

Redan innan rånet hade guldsmedsbutiken övervakningskameror och personalen bar alltid överfallslarm.

–Vi diskuterade om vi skulle låsa och ha ringklocka men nackdelarna med det övervägde, berättar syskonen Persson.

En guldsmedsbutik som har rustat upp sitt säkerhetssystem är Anghems guld.

–Eftersom vi är så utsatta gick branschen och leverantörerna ut med säkerhetsråd för några år sedan. Vi tog till oss dem och nu har vi flera olika larmsystem, säger ägaren och guldsmeden Martin Karlsson.

Till exempel har butiken kameraövervakning som är kopplat till ett larmbolag som ser vad som pågår i butiken. Allt är inte heller guld som glimmar i butiken, eftersom mycket av det som finns i montrarna är attrapper.

–Polisen är här på en minut, vi ligger strategiskt bra till och är det något skumt utanför så har vi möjlighet att fjärrlåsa. Vi är tacksamma för att vi inte har drabbats. säger Martin Karlsson.

Ägarna av de båda guldsmedsbutikerna uttrycker oro över att rånrisken är så stor i Falkenberg.

ANNONS

–Rent statistiskt är det mycket - tre rån de senaste sex åren. Gemene man kanske tror att en liten stad betyder få poliser. Men när vi blev rånade var de snabbt på plats. Det bara ramlade ner poliser och de gjorde en fantastisk insats, säger Stefan Persson.

Här sker guldkuppen - polisen har släppt filmen

Se när tjuven slår till mot guldsmedsbutiken

Flydde på cykel efter kuppen - fortfarande på fri fot

ANNONS