Tyst och tomt på Klitterbadet och Argus efter nya reglerna

Caféet och turistinformationen i Argus har bommat igen. Klitterbadet har låst dörrarna för allmänheten och biblioteket har spärrat alla sina sittplatser. Falkenberg är tyst och tomt dagen efter kommunens nya åtgärder.

ANNONS
|

Det är inget tjo och tjim inne på Argus denna torsdag 5 november. Slöinge Kafferosteri har stängt caféet och det sitter ingen i stolarna i foajén. Även turistbyrån har stängt sin lucka och överallt sitter informationsskyltar med samma budskap:

Att Argus inte längre är tänkt att vara en mötesplats och för att förhindra spridningen av covid-19 uppmanas folk att inte uppehålla sig i lokalerna längre än nödvändigt.

Vid en av hyllorna på bottenplan står biblioteksassistenten Björn Hjälmén. Han säger att det redan märks stor skillnad mot en vanlig dag i Argus.

– Här brukar vara jättemycket folk, i alla fall ett 20-tal personer och minst en barnfamilj borta vid sagohörnan. Men nu har vi spärrat alla sittplatser och även kopieringsrummet har stängts av. Grupprummen är avstängda för alla utom gymnasieeleverna som fortfarande kör på med sin verksamhet, säger han.

ANNONS

Uppgivet bland en del av besökarna

Argus har bara haft öppet i fem månader men har snabbt blivit ett populärt tillhåll för många Falkenbergare. Men nu måste det vara slut på det, för ett tag framöver.

– Besöksantalet har ökat enormt sen vi öppnade här och det har varit oerhört populärt. Men nu måste vi alla hjälpas åt för att följa råden och rekommendationerna från Folkhälsomyndigheten. De flesta har varit förstående men vi har även möts av en del uppgivenhet. Många har inte internet eller dator hemma och det ställer till problem när man inte kan använda sig av biblioteket som vanligt, säger Daniella Brummer Pind, bibliotekschef i Falkenbergs kommun, och fortsätter:

– Men vi försöker göra vad vi kan för att underlätta och är trots allt glada över att vi får ha öppet. Titta bara på Östergötland där de har stängt biblioteken, det är tråkigt. Vi har en viktig demokratisk uppgift.

Annorlunda vardag på Klitterbadet

Även för Klitterbadet är läget helt nytt. Klockan sex på torsdagsmorgonen öppnades dörrarna inte som vanligt.

– Jag vet inte hur många som fick vända utanför, vi hade inte personal på plats ute men vi har satt upp skyltar som informerar om vad som gäller. Men det var säkert någon som tvingades vända som kanske missat informationen, säger badchef Veronika Wintvik.

ANNONS

Anläggningen är bara öppen för simskola och föreningsverksamhet.

– Vi fick många som ringde och hade frågor redan igår (läs onsdag) om sina årskort och liknande. Men informationen finns på vår och kommunens hemsida om att de pausas och förlängs lika länge som vi har stängt. Det känns jättetråkigt att det här beslutet är taget och det kommer kännas väldigt annorlunda, säger Veronika Wintvik.

LÄS MER:Falkenbergs kommun informerar om sin nya coronastrategi

LÄS MER:Skärpta coronarestriktioner införs i Halland

LÄS MER:Så gör bygdegårdarna med uthyrningen

LÄS MER:Hallands två länsmuseerna stänger

ANNONS