Falkenbergs kommun informerar om sin nya coronastrategi

Precis som övriga halländska kommuner stänger Falkenberg ner stora delar av den offentliga verksamheten till följd av de lokala råden. Detta för att bromsa smittspridningen i länet. Bland annat påverkas Argus, Klitterbadet och kulturskolan. Se Per Svensson (S) svara på frågor om kommunens strategi i inslaget ovan.

ANNONS
|

Det var en allvarsam Per Svensson som talade till Falkenbergarna när HN intervjuade honom på onsdagen.

– Jag vill verkligen uppmana alla att ta detta på allvar i detta allvarliga läge och faktiskt tänka på att det är tre veckor nu som vi alla måste ta vårt ansvar för att minska smittspridningen.

Med tre veckor syftar Per Svensson på att de lokala råden för Halland till en början gäller i just tre veckor framåt.

Antalet bekräftade fall av covid-19 i länet har snabbt skjutit i höjden och på tisdagen infördes lokala råd.

Råd som nu påverkar varje kommun och precis som sina grannkommuner tog Falkenberg på onsdagen beslut om vilka verksamheter som ska stängas eller ställas om.

ANNONS

– Råden som kom från Folkhälsomyndigheten går ju ut på att människor i så stor utsträckning som möjligt bara ska träffa den närmaste familjen. Och då har vi tittat på vilka verksamheter vi har som vi kan stänga för att bidra till att människor lättare ska kunna följa de allmänna råden, säger Per Svensson.

Klitterbadet och bibliotek stänger

Därmed stängs bland annat Klitterbadet och ishallen för allmänheten. Argus och övriga bibliotek håller endast öppet för lån och återlämning av böcker och besökarna uppmanas att inte stanna i lokalerna mer än nödvändigt.

Kulturskolan övergår till distansundervisning, kommunala idrottsanläggningar är endast öppna för verksamhet med barn och ungdomar födda 2005 eller senare (elitidrott undantaget).

Träffpunkterna och Mötesplats Mölle stänger och folk uppmanas att inte besöka sina anhöriga på äldreboenden under tiden de skärpta råden gäller i länet.

– Vi har inget besöksförbud och av de råd från FHM som applicerats på Halland är besöksförbud inte ett av dem. Så när det gäller särskilda boenden där varje person har sin egen lägenhet handlar det om en integritetsfråga och rätten att själv välja hur man vill göra. Vi kan inte bara ta beslut om att stänga, säger socialchef Johan Klingborg och fortsätter:

– Men vi vädjar till alla Falkenbergare att vi måste hjälpas åt att hålla ner smittan till ett minimum. Vi ser situationen i norra Halland med ny smitta på äldreboenden men har än så länge klarat oss här i Falkenberg. Sen är vi inte naiva och tror att vi kommer undan men vi vädjar till allmänheten att hjälpas åt att undvika risken att de äldre blir utsatta för en dödlig sjukdom. Som detta faktiskt är.

ANNONS

Gymnasieskolan fortsätter som vanligt

Något som däremot fortsätter som vanligt är undervisningen. I våras genomfördes mycket av gymnasieskolans verksamhet på distans. Men trots skärpta råd kommer eleverna gå till skolan som vanligt.

– Man tittar på åtgärder även inom gymnasieskolan och vi kommer återkomma med det när det är färdigt. Men jag lämnar de frågorna till de ansvariga för gymnasieskolan att svara på, säger Per Svensson.

Kan det bli aktuellt med ytterligare åtgärder i Falkenbergs kommun?

– Inte i nuläget, utan vi följer de rekommendationer som kommer från FHM och från smittskyddsläkaren i Halland. Och utifrån de rekommendationerna så är det de här åtgärderna som vi i Falkenberg kan göra just nu för att hjälpa folk att göra rätt. Nu måste alla verkligen ta sitt ansvar under de här tre begränsade veckorna för att inte hamna där vi var i våras. Vi ser ju redan nu att siffrorna pekar åt helt fel håll och vi måste verkligen bryta kurvan, även i Falkenberg.

LÄS MER:Falkenberg planerar för skärpta åtgärder i kommunen

LÄS MER:Kommunen förbereder tillfällig nedstängning

LÄS MER:Varbergs kommun informerar om sin nya coronastrategi

LÄS MER:Gymnasieskolan beredd på att ställa om till distansundervisning

ANNONS