Blir det buskis på Vallarna i sommar?

2entertains vd Janne Andersson berättar om de två huvudplanerna.

ANNONS
LocationFalkenberg|
|

Det är knappt fem månader kvar till den planerade buskispremiären på Vallarna i Falkenberg den 4 juli. Gott om tid?

Nja, inte med tanke på att ingen just nu vet vilka restriktioner som pandemin kan tvinga fram när det gäller åskådarantalet.

– Det är omöjligt att ge en säker prognos, men i mitten av mars borde vi veta åt vilket håll vi ska gå, säger producenten Janne Andersson, vd på 2entertain, och fortsätter:

– Vi ska göra klart allting för att kunna spela på Vallarna och punkt ett är att ha en coronasäker arena. Vi följer Visitas manual ”Safe to visit” och gör alla åtgärder när det gäller köer och toaletter med mera så att åskådarna kan hålla avstånd.

ANNONS

Buskis på Vallarna inför halv arena

Det stora nöjesbolaget hoppas förstås att pandemin har lagt sig och restriktionerna hävts, så att det går att fylla Vallarnas alla 1 600 stolar. Plan två är att spela för 800 åskådare, alltså en halvfull arena.

– Det är utomhus, väldigt öppet och med minst en meter mellan sällskapen. I så fall fortsätter vi hela augusti och har fler dagar med dubbla föreställningar. Någon tredje version, att inte köra alls, finns inte, säger Janne Andersson.

Men vad gör ni om man bara får spela för 500 personer i taget?

– Då är det svårt att göra en vanlig Vallarna-produktion. Men det kan bli något annat, som liknar buskisen vi gjorde 1989–95 och har turnerat med på senare år. Kanske en ”best of” med färre komiker på scen.

Sommarens uppsättning på Vallarna är den 25:e sedan Stefan & Krister startade traditionen 1996 ihop med tvillingarna Bosse och Janne Andersson i bolaget som nu heter 2entertain.

– Det jubileet vi vill fira, så jag ska jobba in i det sista för att Vallarna inte ska stå tomt i en sommar till. Samtidigt förstår vi allvaret i det vi går igenom med pandemin nu och vill att publiken känner sig trygg även med vaccineringar, försäkrar Janne.

ANNONS

Dag-Otto möter Åsa-Nisse på scen

Om det blir en hyfsat normal buskissommar på Vallarna, så är det ”Alla tiders Åsa-Nisse” som ska spelas från söndagen den 4 juli.

Komedin är nyskriven av Annika ”Andersson” Korenado och regissören Pär Nymark, baserat på figurerna som Stig Cederholm skrev noveller om och som har levt vidare i långfilmer och serietidningar.

I stora roller syns Mikael Riesebeck (Åsa-Nisse), Annika ”Andersson” Korenado (Eulalia) och Kent Vickell (Klabbarpar’n), och de möter brevbäraren Dag-Otto Flink – en Vallarnafavorit som alltid spelas av Jojje Jönsson.

Övriga skådespelare är veteranerna Siw Carlsson och Stefan Gerhardsson, samt Klas Wiljergård och musikalstjärnan Jessica Heribertsson från Varberg.

– Alla går och väntar på att trycka på knappen och börja repetera i maj. Samma förutsättningar gäller för farsen i Kalmar med Thomas Petersson, säger Janne Andersson.

Fler shower till hösten

Showerna i Stockholm (se faktarutan) har 2entertain flyttat till slutet av sommaren och början av hösten.

Under våren är bara en uppsättning planerad, ”Babblarna andra musikalen – Bibbel babbel bubbel” på Lisebergsteatern den 8 maj.

– Vi följer utvecklingen och just ”Babblarna” kanske vi måste flytta fram, berättar Janne, som är kritisk mot regeringens hantering av privatteatrarnas ekonomiska situation.

– Vi har en plan för hur vi klarar oss efter nyemissionen, men självklart behöver vi hyresstöd, kulturstöd och omställningsstöd. Vi har inte fått stöd på de nivåer som statsministern har pratat om, så det känns som ett spel för gallerierna.

ANNONS

Läs mer: Vad händer med biljetterna om 2entertain går i konkurs?

Själv börjar 2entertains vd tröttna på isoleringen. Han saknar att se levande underhållning på de svenska scenerna.

– Visst är det trevligt med fler lugna middagar med familjen, men jag saknar den sociala biten, eftersom jag brukar gå på oerhört många evenemang. Jag vet inte hur många filmer jag har stängt av efter tio minuter för att jag inte tycker att det är bra, säger Janne Andersson och fortsätter:

– Det är viktigt att vi snabbt får fart på kulturlivet, så att folk kan komma ut och njuta igen. Det är en av de viktigaste läkeprocesserna.

NÅGRA AV 2ENTERTAINS KOMMANDE SCENPRODUKTIONER

• ”Babblarna andra musikalen – Bibbel babbel bubbel” (Lisebergsteatern i Göteborg, från den 8 maj)

• ”Pappor på prov” (Krusenstiernska teatern i Kalmar, från den 1 juli)

• ”Alla tiders Åsa-Nisse” (Vallarnas friluftsteater i Falkenberg, från den 4 juli)

• ”Labero goldfingers” (Hamburger börs i Stockholm, från den 20 augusti)

• ”Ges – stanna världen en stund” (Cirkus i Stockholm, från den 1 september)

• "Rain man” (Oscarsteatern i Stockholm, från den 10 september)

• ”Annie” (Intiman i Stockholm, från den 11 september)

• ”Saturday night fever” (Chinateatern i Stockholm, från den 16 september)

• ”Stulen kärlek” (Lisebergsteatern i Göteborg, från den 11 februari 2022)

ANNONS