Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/2

Vad händer med farsen om Moment Group går omkull?

Cirka 20 000 biljetter är bokade till farsen på Vallarna nästa år. Men hur går det för biljettköparna om Moment Group går i konkurs? Enligt vd Otto Drakenberg är slutet nära för nöjesjätten.

Drakenberg uppger för dagens Nyheter att bolaget måste ansöka om konkurs eller rekonstruktion om man inte kan ordna finansiering innan slutet av månaden. I nöjeskoncernen Moment Gorup ingår bland annat 2entertain som driver farsen på Vallarna i Falkenberg.

LÄS MER: Nöjesjätten: Slutet är oerhört nära

Till sommarens uppsättning av Åsa-Nisse hade det bokats cirka 20 000 biljetter. Men föreställningen ställdes in på grund av pandemin. Några pengar har inte betalats tillbaka då bolaget blöder ekonomiskt och biljettköparna har därför erbjudits att gå nästa år.

Ny vändning

En liten ljusglimt kunde anas för några veckor sedan då det antyddes att man var på gång att tillåta fler än 50 personer på nöjes- och idrottsevenemang. Men sedan vände det igen med ett ökat antal smittade och följden att restriktionerna ligger kvar. Därav Otto Drakenbergs pessimism.

LÄS MER: Försiktig optimism efter publikbesked

– De håller på och omförhandlar lån och hyresvillkor och försöker få in nya investerare. Vi lider fruktansvärt av att ha haft näringsförbud sedan mars och läget är oerhört tufft. Men jag är definitivt mer optimistisk än Otto. Vi slåss varje dag för detta, säger Janne Andersson som är vd på 2entertain.

Många miljoner

Biljetterna till Åsa-Nisse kostar 495 kronor och uppåt vilket skulle innebär cirka tio miljoner i intäkter på 20 000 besökare. Men sedan finns en del rabatter för barn och familjer.

– Jag har inte siffrorna framför mig men jag tror att vi fått in mellan sex och åtta miljoner. Det finns också ett antal biljetter som är bokade men inte betalda av bussbolag och andra.

Vad händer om bolaget går i konkurs, då är väl inte biljettköpare prioriterade att få sina pengar tillbaka?

– Det är upp till en konkursförvaltare i så fall om biljetterna ska fortsätta att gälla. Men det är väl troligt att biljettköparna inte är prioriterade. Vi hoppas ju att få ordning på det här och kunna genomföra föreställningen. Kunderna är prio ett för oss.

Obegriplig orättvisa

– Jag har full respekt för covid19 och smittspridning. Men det är fortfarande obegripligt för mig att det kan vara fullt av folk på restauranger och köpcenter medan teatrarna står tomma. Vi har redan covid19-säkrat våra arenor via safe to visit, en manual hur man ska driva arenor och ta emot publik, säger Janne Andersson.

Skulle företaget gå i konkurs riskerar kommunen också att förlora närmare en halv miljon i hyresintäkter. 2entertain betalar 480 000 om året för teatern på Vallarna men har på grund av det ekonomiska läget inte kunnat betala hyror till någon av sina arenor.

Veteranen också drabbad

Glommenbon Jojje Jönsson är ensam om att ha medverkat i samtliga uppsättningar på Vallarna sedan Stefan & Krister inledde buskistraditionen 1996.

– Man kan säga att jag har stått på scen där i en tredjedel av mitt liv, skojar han, innan han blir allvarlig:

– Jag har själv inte kunnat fakturera sedan i februari och tycker att det är fruktansvärt tråkigt om bröderna Anderssons livsverk skulle raseras på grund av sådana här spelregler. Det är ju inte på grund av konkurrens eller marknadskrafter, säger Jojje.

Coronapandemin gör att det är osäkert om veteranskådisen får göra sin paradroll som brevbäraren Dag-Otto Flink i komedin om Åsa-Nisse, som har flyttats fram till sommaren 2021.

Kan slarvas bort

Om hela Moment Group och därmed även 2entertain går i konkurs eller gör en rekonstruktion, krävs det sannolikt att ett annat bolag tar över produktionen på Vallarna.

– Om någon som inte är seriös ska driva buskisen vidare kan den slarvas bort och det skulle vara förödande. Jag vill helst att Janne (Andersson) finns kvar på något sätt och garanterar kvaliteten, säger Jojje och fortsätter:

– 2entertain är känt som en duktig aktör som håller ord. Det är alltid rena papper så att säga. Därför skulle det vara ännu mer bittert med en konkurs.

Även revyn hotad

Jojje Jönsson äger själv inga aktier i Moment group och har ingen insyn i vare sig det ekonomiska eller juridiska.

– Jag vet bara att det handlar om stora summor och att coronapandemin har slagit undan benen på bolaget på ett orättvist sätt.

Sedan 2005 har Jojje Jönsson spelat revy i Karlshamn med Nöjeskompaniet, men även där vet ingen om det blir premiär eller inte.

– Vi kan spela coronasäkert för 217 personer och vi kanske får halvera gaget och spela dubbla föreställningar, berättar han.

LÄS MER: Nytt beslut från ARN går emot 2entertain