Vi började vaccinera för att skydda från en sjukdom som drabbade oss hårt, med en stor mängd svårt sjuka och avlidna som följd, skriver insändarskribenten. Bilden är från en intensivvårdsavdelning med covid-patienter i Kanada i januari i år.
Vi började vaccinera för att skydda från en sjukdom som drabbade oss hårt, med en stor mängd svårt sjuka och avlidna som följd, skriver insändarskribenten. Bilden är från en intensivvårdsavdelning med covid-patienter i Kanada i januari i år. Bild: Nathan Denette

Vaccinationerna hade betydelse för smittspridningen

Infektionsläkare: Jag har sett åtskilliga människor som avstått från vaccination och helt i onödan blivit svårt sjuka eller avlidit.

Det här är en insändare/debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten.

ANNONS
LocationHalland|
|

Svar

på ”Vaccineringen var aldrig för någon annans skull”, ”Särbehandling oförsvarlig när även vaccinerade smittar” och ”De som avstod från vaccin fick obehag för det”

Signaturen ”Min kropp, mitt val” gör stort nummer av att Pfizer nu ska ha ”erkänt” att deras Covid-vaccin inte testats avseende smittsamhet innan det började användas. Detta är inget märkligt för oss som följt Covid-19 sedan viruset dök upp för snart tre år sedan. Vi började vaccinera för att skydda från en sjukdom som drabbade oss hårt, med en stor mängd svårt sjuka och avlidna som följd. Därför var det den skyddseffekten som låg till grund för att man började använda vaccinet.

ANNONS

Att bedöma ett vaccins effekt på smittspridning är mer komplext och tar längre tid. Det är dock ingen tvekan om att vaccinerna, när de lanserades kring årsskiftet 2020-2021, hade en tydlig effekt på att minska smittspridningen – både i samhället i stort och runt den enskilde som vaccinerat sig. Detta finns belagt i välgjorda vetenskapliga studier.

Som ”Min kropp, mitt val” väl vet är vi nu i en annan situation, där nya virusvarianter dominerar. Dessa är mer smittsamma och undkommer immunitet från genomgången sjukdom eller tidigare vaccination på ett effektivare sätt. Detta har lett till att Folkhälsomyndigheten, som citeras i insändaren, i höst konstaterat att vaccination nu inte påverkar smittsamheten i större utsträckning. Detta syftar på situationen just nu, och är inte ett giltigt argument för det som insändarna försöker visa.

Med 25 års medicinsk utbildning i ryggen känner jag mig trygg i att värdera medicinska forskningsrön. Det är upprörande att se hur vederhäftig information kallas för ”fake news” och man istället hänvisar till ”alternativa källor”. Personligen har jag sett åtskilliga människor som avstått från vaccination och helt i onödan blivit svårt sjuka eller avlidit. I nuläget är risken att avlida i Covid lyckligtvis betydligt lägre, men fortfarande ser vi en del ovaccinerade som behöver sjukhusvård. Många hade troligen sluppit det om de inte lyssnat på dem som fortfarande bedriver vaccinmotstånd.

ANNONS

Daniel Wide

infektionsläkare

LÄS MER:Vaccineringen var aldrig för någon annans skull

LÄS MER:Jag for illa av häxjakten mot ovaccinerade

LÄS MER:De som avstod från vaccin fick obehag för det

LÄS MER:Antivaxxare är en samhällsfara

LÄS MER:Särbehandling oförsvarlig när även vaccinerade smittar

LÄS MER:Vi ska inte vara rädda för varandra

ANNONS