Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

P-A Sääf gör sina sista matcher som FVBK-tränare i SM-finalen mot Hylte/Halmstad Bild: Robert Boman
P-A Sääf gör sina sista matcher som FVBK-tränare i SM-finalen mot Hylte/Halmstad Bild: Robert Boman

P-A Sääf lämnar FVBK efter SM-finalserien

På söndag inleder Falkenbergs VBK sin första SM-final sedan 2017. Det blir också de sista matcherna med P-A Sääf som tränare.
– Det är alltid tråkigt att lämna folk som man tycker om, säger Sääf.

P-A Sääf är inne på sin tredje säsong som tränare för FVBK. Han kom in efter klubbens guldår där man 2018 för första gången på tretton år missade SM-finalen.

Men i år är klubben tillbaka på den absoluta toppen med SM-final mot derbyrivalen Hylte/Halmstad. Efter den finalserien är det dock tack och adjö till P-A Sääf.

– Jag har vetat om det under några veckors tid, klubben bestämde det väl under säsongen någon gång, säger Sääf som ersätts av tidigare FVBK-tränaren Ismo Peltoarvo.

– Klubben har behov av folk som kan organisera upp och det är Ismo duktig på, han har gjort det förut, säger Sääf.

Vad säger du om tajmingen att detta kommer ut bara dagar innan SM-finalspelet?

– Vad är en bra tajming för det här? Det finns ingen bra eller dålig tajming, men gör man inte det innan säsongen är slut så ger man inte mig någon chans att hitta en ny klubb. Men jag tycker att man skulle ha kommunicerat ut det så tidigt som möjligt så att det hinner smältas innan finalspelet börjar, även om killarna vetat om det i en vecka.

P-A Sääf har nu sina viktigaste matcher som FVBK-tränare kvar innan det är dags att söka en ny utmaning.

Hur summerar du åren med FVBK?

– Det har hela tiden varit fokus på ekonomin istället för resultat. Ändå har vi lyckats göra resultat. Det är svårt att kräma ut mer om man inte har bättre ekonomi än så här, säger Sääf som har ett GP-guld från 2019 med Falkenberg.

Falkenbergs ordförande Linda Möller säger så här till SR Halland om beslutet att byta tränare:

– Vi har jobbat en längre tid med att försöka ta klubben till nästa nivå och bredda organisationen. Vi har pratat med P-A om att han inte är den typen av person och det är han väl införstådd med.

Ismo Peltoarvo gör sin andra sejour som tränare. Den första varade mellan 2004 och 2014.

– Det ska bli jätteroligt och jag ser verkligen fram emot kommande säsong, säger Ismo Peltoarvo.

Hur har du följt laget?

– En del har jag sett den här säsongen i och med att jag bor i stan läser jag tidningen och så, men annars har jag inte varit nära laget.

Peltoarvo är en rutinerad coach som kliver in.

– Jag vill gärna bidra till att utveckla elitverksamheten, att vi får det som är hållbart över tid. Att a-laget kan bli ett lok för resten av föreningen.

– Jag har lite erfarenhet och vill bygga vidare på det som finns i dag och få till en attraktiv elitförening här i Falkenberg.

Tror du att du kommer få ta över ett guldlag?

– Det vore ju fantastiskt om man fick det. Det är roligt för hela föreningen och Falkenberg att vi tagit oss till final. Det hade varit kul om killarna kunde ta hem det. Speciellt när Hylte Halmstad står på andra sidan också.

– Det är synd att det är som det är med publikrestriktioner. Det här är något som säkerligen hade kunnat fylla hallarna.

Kontraktet med Ismo är skrivit över tre år.

– Det kan bli ett par och till om hälsan och kroppen håller, säger Ismo Peltoarvo, 64.

Har du pratat med Sääf?

– Nej, min tanke är att låta honom och laget vara i fred under finalspelet så jag håller mig ur vägen så mycket som möjligt. Mitt fokus är att bygga för nästa säsong.

Läs mer: FVBK besegrade Örkelljunga med 2-0 i matcher i semifinalen

Läs mer om volleyboll här

Fler lokala sportnyheter hittar du här