Falkenbergs VBK är klart för SM-final efter att ha besegrat Örkelljunga med 2-0 i matcher. Nu väntar en final mot antingen Hylte Halmstad eller Sollentuna.
Falkenbergs VBK är klart för SM-final efter att ha besegrat Örkelljunga med 2-0 i matcher. Nu väntar en final mot antingen Hylte Halmstad eller Sollentuna. Bild: Robert Boman

FVBK klart för SM-final efter 2-0 i matcher

Falkenbergs VBK har lyckats ta sig till SM-final. Det efter att ha vunnit söndagens bortamatch mot Örkelljunga med 3-0 i set.

ANNONS
|

I första semifinalmötet segrade FVBK med 3-1 i set. Inför den andra matchen räckte det för dem att vinna en av två matcher.

De drog inte ut på tiden utan körde över Örkelljunga – och blev därmed klara för SM-final.

– Det var en bra dag på jobbet helt enkelt, säger tränare Per-Anders Sääf och fortsätter:

– Det är redan en succé för oss med tanke på säsongen vi har haft och målen vi satt upp, och detta har vi gjort på bästa möjliga sätt.

Klasskillnad

Redan från start i matchen var det inte mycket att orda om. FVBK gick direkt upp till 7-0 i första setet. Därefter rullade det på och Örkelljunga hade svårt att komma nära.

ANNONS

– Det var en ganska lugn match och vi tog väldigt lätt poäng i vissa rotationer. Vi kände snabbt att vi var mycket bättre. Framför allt hade vi en bra serve samtidigt som vi blockade ner dem ofta, säger FVBK-tränaren.

I tredje setet blev det dock lite darr hos Falkenbergs-spelarna. Till och från ledde Örkelljunga setet men i slutändan kunde FVBK vinna med 25-22 och stängde därmed matchen.

– Vi fastnade lite mentalt och hade svårt att hitta energi när vi kände oss så mycket bättre.

Är det någon spelare som du vill lyfta lite extra?

– Oskar Von Sydow var duktig och även Johan Gruvaeus.

Annorlunda träning

Genom nästan hela slutspelet har FVBK gynnats av att de avgjort sina möten i tidigt skede.

– Vi har fått mycket vila och träningstid på slutet, och nu får vi en hel vecka till finalspelet. Det spelar väldigt stor roll då trupperna inte är så stora så här sent på säsongen, säger Per-Anders Sääf.

Att de har tagit sig till final tror han beror på att de sticker ut från mängden.

– Vi har vårt sätt att sätta taktik samtidigt som vi tränar på ett annorlunda vis. Det finns ett utstakat system om hur man ska träna men vi har frångått det lite, och det visar sig ge resultat.

ANNONS

Hoppas på en trevlig semifinalrunda

Vilka FVBK kommer ställas mot i finalen är ännu oklart. I nuläget lutar det åt Hylte Halmstad då de slog Sollentuna i deras första semifinal. Den andra matchen spelas under måndagskvällen.

Men vilka det blir spelar inte så stor roll för FVBK-tränaren.

– Det är bara dåligt omen att önska men vi hoppas att de får en lång och trevlig semifinalrunda där det krävs tre matcher.

Vad kommer krävas av er i finalen?

– Att vi håller den mentala biten på plats samtidigt som vi vågar gå för att vinna.

Finalspelet inleds söndagen den 18 april.

ANNONS