Jesper Karlsson
Jesper Karlsson Bild: THOMAS BAKKER

Jesper Karlsson med i Janne Anderssons trupp

En kille från Rosengård gör comeback i landslaget. Samtidigt fick Jesper Karlsson en plats i truppen.
– Det är stort, säger falkenbergaren.

ANNONS
|

Zlatan Ibrahimovic är tillbaka i landslaget. Där kommer han att bli kollega med falkenbergaren Jesper Karlsson.

När förbundskapten Janne Andersson presenterade sin trupp till VM-kvalmatcherna mot Georgien och Kosovo samt till träningslandskampen mot Estland så fanns AZ Alkmaar-proffset med bland de uttagna spelarna. Det är första gången Karlsson är med i "riktiga" landslaget.

22-åringen fick beskedet samtidigt som alla andra.

– Jag hade precis kommit in från träningen och skulle käka samtidigt som jag satt och tittade på direktsändningen. Man blev glad, stolt och rörd. Det var många känslor på en och samma gång, säger Karlsson.

Han fick smälta landslagsplatsen med ytterligare ett träningspass. Däremellan hann han dock med att ringa till sina nära och kära.

ANNONS

– De vet hur mycket det betyder för mig. Det är stort. Landslaget är det största man kan spela för, enligt mig. Det är mycket känslor.

Janne Andersson motiverade sitt Karlsson-beslut med att 22-åringen har något utöver det vanliga.

– Jesper har unika egenskaper med sin snabbhet, kvickhet och egna lösningar. Han gjorde det väldigt bra i Elfsborg och har fortsatt göra det bra i AZ. Han har haft en fortsatt stigande utvecklingskurva de senaste 1,5 åren, sa Andersson på presskonferensen.

Karlsson igen:

– Det är kul att höra. Det är sådant som ger en ett kvitto på att man gör någonting bra. Det ger en bensin till att fortsätta.

Och så var det Zlatan Ibrahimovic. Milan-stjärnan är alltså tillbaka i Blågult efter nästan fem års frånvaro. Det har varit en av Karlssons förebilder.

– Det är enligt mig en av världens bästa anfallare. Han är 39 år och bara fortsätter. Det är en idol och någon jag har kollat på sedan jag knappt kunde sparka en boll. Jag har följt honom under hela min uppväxt. Det är stort, säger 22-åringen.

Hur tror du det blir att spela med en av dina idoler?

– Man kan inte tänka på det när man väl är där. Vi ska göra bra saker tillsammans. Att jag får spela med en spelare som håller världsklass kommer att göra mig bättre. Att spela med en så bra spelare underlättar för vemsomhelst.

ANNONS

Det råder ganska tuff konkurrens på Jesper Karlssons position. Förutom AZ Alkmaar-spelaren har även förbundskapten Andersson bland andra Dejan Kulusevski, Viktor Claesson, och Emil Forsberg att tillgå.

– Det är Janne som väljer. Är det så att jag får spela är jag mer än redo. Det är bara att vara påkopplad. Jag ska bara göra mitt bästa och sedan får jag se hur långt det tar mig.

Den här landslagssamlingen är den sista innan EM-truppen tas ut. Karlsson har inte reflekterat så mycket över sina chanser att ta en plats i Sveriges mästerskapstrupp.

– Jag fokuserar på det som är här och nu. Jag är inte så bra på att tänka framåt. Man kan inte flyga iväg, utan varje dag måste man jobba på detaljer och med sig själv. Då hinner man inte tänka på allt annat.

Sveriges trupp till VM-kvalen

Fotboll

Sverige inleder kvalet till VM-slutspelet i Qatar 2022 hemma på Friends arena mot Georgien den 25 mars och möter sedan Kosovo i Pristina den 28 mars.

Samlingen avslutas med landskampen mot Estland den 31 mars

Janne Anderssons trupp på 26 spelare:

Målvakter: Robin Olsen, Everton, Karl-Johan Johnsson, FC Köpenhamn, Kristoffer Nordfeldt, Genclerbirligi.

Försvarare: Mikael Lustig, AIK, Victor Nilsson Lindelöf, Manchester United, Filip Helander, Glasgow Rangers, Ludwig Augustinsson, Werder Bremen, Pierre Bengtsson, Vejle, Emil Krafth, Newcastle, Andreas Granqvist, Helsingborg, Joakim Nilsson, Bielefeld, Carl Starfelt, Rubin Kazan.

Mittfältare/anfallare: Sebastian Larsson, AIK, Albin Ekdal, Sampdoria, Kristoffer Olsson, Krasnodar, Emil Forsberg, Leipzig. Dejan Kulusevski, Juventus, Viktor Claesson, Krasnodar, Mattias Svanberg, Bologna, Ken Sema, Watford, Jens Cajuste, Midtjylland, Zlatan Ibrahimovic, Milan, Alexander Isak, Real Sociedad, Marcus Berg, Krasnodar, Robin Quaison, Mainz, Jesper Karlsson, AZ Alkmaar.

Läs mer: Jesper Karlsson med ny assist i helgens storseger

ANNONS