Joakim Persson och Varbergs Bois verkar vara färdiga med nyförvärv innan transferfönstret stänger.
Joakim Persson och Varbergs Bois verkar vara färdiga med nyförvärv innan transferfönstret stänger. Bild: KRISTER ANDERSSON

Varbergs Bois värvar sydafrikaner - Ryan Moon och Dean Solomons klara

Då är det klart. Det är sydafrikanerna Dean Solomons och Ryan Moon som ska till Varbergs Bois.
– Det ska bli väldigt intressant att se vad de kan tillföra på kort sikt, säger manager Joakim Persson.

ANNONS
|

I fotbollssammanhang har det varit på gång i en halv evighet, de två sista bitarna till Joakim Perssons Varbergs Bois-pussel. I flera veckor har managern hintat och berättat att fler nyförvärv ska ansluta till klubben.

Det handlar om sydafrikanerna Dean Solomons, 22, och Ryan Moon, 24, som skrivit på längre avtal. Det har inte varit helt enkelt att knyta dem till sig.

– Martin Pringle (akademi- och sportchef) är snart gråhårig. Det har snackats om att det här ska vara klart om två veckor - och det har vi hört i fyra veckor. Det är klart att man nästan börjar bli orolig att det inte ska lösa sig. Det har varit väldigt mycket pappersarbete och vår tanke var att plocka hit dem, kört två veckor och sedan bestämma oss. Till slut var enda sättet att få ut dem ur landet var att göra klart avtalen innan de kom hit, säger manager Joakim Persson.

ANNONS

För att börja med Dean Solomons så är det en mittback, alternativt defensiv mittfältare, som tillhört Ajax ungdomsverksamhet de senaste säsongerna. I den nederländska storklubben representerade han U21-laget, men 22-åringen har inte spelat match på över ett år.

– Det är en spelare som vi har scoutat fram och han dök upp på vår radar när han var på väg tillbaka till Sydafrika. Det här hände precis före corona, så han har inte haft mycket speltid sista året. Därför fanns väl möjligheten för oss att göra någonting, säger Persson och fortsätter:

– Jag tror han har väldigt stor potential. Jag tror inte att man landar inom Ajax om man inte har någonting. Sedan är det klart att vi inte får ställa för höga krav på honom under de första en, två månaderna. Han får växa in i det med ro. Skulle han vara med och konkurrera direkt efter en vecka så skulle det vara en jättebonus. Jag räknar kanske med honom fullt ut efter EM-uppehållet.

Solomons har även meriter från spel med Sydafrikas U20-landslag, vilket även bland andra Luke Le Roux och Tashreeq Matthews har.

Moon är något äldre än Solomons, född 1996, och huserar längre fram i planen. Han är forward och kan spela både till vänster och höger. Det är samma scout som spanat in båda spelarna åt Bois räkning.

ANNONS

– Moon har även varit med Stuart Baxter i Kaizer Chiefs, så vi har även fört diskussioner med Stuart och Lee Baxter. Vi är ganska säkra på att det finns en potential, men samtidigt måste han blomma ut något steg till för han har fortfarande inte riktigt slagit igenom, säger Persson och fortsätter:

– Han har en del egenskaper som kanske en del svenska spelare inte har, som sin fart. I Sydafrika spelar man inte med så mycket inläggsspel och jag tycker att hans stora styrka är tajmingen i luftrummet. Där tycker jag han är väldigt fin.

Men det dröjer lite till innan Persson får se sina två nya sydafrikaner här i Sverige. Förhoppningen är att de ska landa på fredag och därefter blir det en vecka i karantän för nyförvärven.

– De kanske kan träna med gruppen fredagen därefter (9 april). Det är två dagar före premiären, så de får vara riktigt bra på lördagsträningen om de ska gå rakt in i startelvan, säger Persson och tillägger:

– Det ska bli väldigt intressant att se vad de här två kan tillföra på kort sikt. På lång sikt är jag ganska övertygad om att det blir två bra nyförvärv.

ANNONS

Transferfönstret i Sverige stänger den 31 mars.

Läs mer: Varbergs Bois tippas åka ur allsvenskan

ANNONS