Skenande matpriser – en utmaning för skolkockar

Sara Gradén lagar mat till 200 barn varje dag. Men att hålla förskolans livsmedelsbudget går inte i nuläget på grund av dagens matpriser.
– Barnen längtar efter champinjoner och gröna oliver på salladsbordet men de får klara sig utan det.

ANNONS
LocationVarberg|
|

När HN besöker Bolmens förskola är det tacos på menyn. Medan Sara Gradén dukar upp buffén till barnen rullas det köttbullar till påskbuffén inne i köket.

– Vi har rullat 600 hittills, säger Teresia Erdenk.

Men lax blir det inte på årets påskbuffé. Det är för dyrt.

I och med de höga livsmedelspriserna, vilka utmaningar ställs du inför?

– Jag har inte fått mer pengar i budgeten. Den är densamma, så jag får laga mer klimatsmart mat. Jag minskar på köttet och tillsätter grönsaker och balgväxter för att ändå ge barnen en proteinrik måltid, säger Sara Gradén.

ANNONS

Men priset på grönsaker har också stigit...

– Vi handlar inte färska grönsaker utan vi köper till exempel fryst blomkål, broccoli och ärtor. De rostar vi av i ugnen och så blir det en trevlig sallad. Och det är inte så dyrt heller. Sedan gillar barnen här bönsallader och det är superbra mat, säger hon och fortsätter:

– I dag har jag för första gången på evigheter valt att köpa tomat. Barnen har inte fått det en enda gång sedan förra sommaren, utan de har fått pizzasallad och morot i flera månader.

På barnens önsketavlan står det sushi, yoghurtglass, pizza och pannkaka. Som en besparingsåtgärd serveras det vanligtvis inga äggrätter. Men ibland får barnen pannkakor. – Förra gången stod vi och stekte pannkakor i fyra dagar, säger kocken Sara Gradén.
På barnens önsketavlan står det sushi, yoghurtglass, pizza och pannkaka. Som en besparingsåtgärd serveras det vanligtvis inga äggrätter. Men ibland får barnen pannkakor. – Förra gången stod vi och stekte pannkakor i fyra dagar, säger kocken Sara Gradén. Bild: Annika Karlbom

Är det några livsmedel du väljer bort helt?

– Nej, men däremot minskar jag supermycket i vikt på chark och mejeriprodukter. Bröd är superdyrt så nu får barnen hembakt till mellanmålet. Hembakta frallor tjänar vi jättemycket pengar på.

Går budgeten ihop?

– Förra året löste jag det. Men det här året. Nej, den går inte ihop, den diffar på tusenlappar faktiskt. Alla barn är friska, vabruari har jag inte sett röken av, här är full action hela tiden, säger Sara och tillägger:

– Men om alla kök går över budget kommer det bli ett jätteproblem.

Har du haft problem med att hålla budgeten tidigare år?

ANNONS

– Jag har inte haft några problem med det alls. Men nu är det ofantliga prishöjningar på en del varor. Vi ska också handla 35 procent ekologiskt.

Kommunens tillagningskök har det tufft med ekonomin

Sophia Ånhed bekräftar att kommunens 20 tillagningskök har det tufft med ekonomin. Hon är enhetschef på serviceförvaltningens avdelning kost och städ.

– Vi har sett efter de tre första månaderna i år att det är svårt att hålla vår livsmedelsbudget.

Hur ska ni lösa det?

– Vi tittar på vad vi kan välja i stället. Det vi helst vill är att minska på maten vi slänger. Det är den absolut största delen vi vill jobba med.

35 procent av varorna ska vara ekologiska. Håller ni fast vi det?

– Ja, än så länge har vi inte fått något annat politiskt direktiv, säger Sophia Ånhed.

På Bolmens förskola är att ta tillvara på matrester a och o.

– Har vi grönsaker kvar från salladsbordet kan vi mixa och frysa in det. Sedan kan resterna stekas och bli en jättebra utfyllnad i en vegetarisk biff, säger Sara och ger fler exempel:

– I dag har vi bulgur på buffén. Blir den över kan vi mixa och frysa in den så kan den binda ihop vegetariska biffar. Och två liter sås kan åka ner i en soppa. 98 procent av det man har kan räddas. Man får trolla liksom.

ANNONS

Portionskostnad för lunch per elev i Varbergs kommun

Förskola: Livsmedelskostnad: 10.06 kr. Hela portionskostnaden: 21.77 kr.

Skola: Livsmedelskostnad: 13.92 kr. Hela portionskostnaden: 30,05 kr.

I Varbergs kommun finns det 14 tillagningskök på kommunala förskolor och skolor samt sex kök på särskilda boenden.

Källa: Varbergs kommun.

Mer om höjda matpriser:

LÄS OCKSÅ: Lokala handlarna i Varberg och Falkenberg om matpriserna

LÄS OCKSÅ: Fembarnsmamman om matpriserna: ”Får en chock varje gång man handlar.”

LÄS OCKSÅ: Priskriget på mat i gång – Ica och Coop sänker

LÄS OCKSÅ: Ledare: Matens klassklyfta hotar krisberedskapen

ANNONS