Omstridd privatisering stoppas i sista stund

Den hårt kritiserade privatiseringen av kommunens personliga assistans kommer inte att bli av. Det står klart när Moderaterna nu meddelar att de backar i frågan.

ANNONS
|

Det var i juni 2020 som socialnämnden fattade det dramatiska beslutet att gå vidare med en privatisering av den personliga assistans som utförs i kommunal regi. Alliansen var oenig i frågan eftersom Liberalerna röstade nej liksom Socialdemokraterna och Vänsterpartiet, och Sverigedemokraternas röst blev avgörande för att gå vidare med privatiseringen.

Privatiseringen skulle få till följd att bara privata utförare återstod att välja på för den som behöver personlig assistans i Varberg och beslutet kritiserades hårt från bland annat lokala handikapporganisationer.

Men nu meddelar Moderaternas Erland Linjer (ordförande i socialnämnden) att partiet backar i frågan och att privatiseringen därför inte kommer att bli av.

ANNONS

– Jag har påverkats av den debatt som har förts bland annat i Hallands Nyheter men även på nationell nivå. Det finns också många personer som hör av sig till mig och jag har diskuterat det med släktingar och vänner. Detta är en fråga vi har diskuterat mycket internt i partiet och jag har funderat mycket själv och nu kommit fram till att vi inte kan gå vidare med detta, säger Erland Linjer.

Socialförvaltningen har tagit fram ett underlag för privatisering som politikerna i socialnämnden skulle ha tagit ett slutligt beslut om under de kommande veckorna.

Förfrågningsunderlaget innehåller vissa oklarheter när det gäller de ekonomiska bitarna, säger Erland Linjer. Det verkar oklart om det går att spara sju miljoner kronor på privatiseringen så som det sagts från början.

– Men det är inte därför vi backar nu, utan det har att göra med människorna. Detta har skapat mycket oro för de anhöriga och vi har lyssnat och lärt oss, säger Erland Linjer.

Socialnämndens vice ordförande Turid Ravlo-Svensson (S) blir överraskad när HN ringer och berättar om vändningen.

– Men det är en positiv överraskning. Det är underbart. Det var den bästa nyhet du kunde ge mig så här på det nya året, säger hon när HN ringer upp.

ANNONS

– De anhöriga kommer att bli överlyckliga och det är en jättebra nyhet också för personalen, säger Ravlo-Svensson.

Oron inför privatiseringen har varit stor både från anhöriga och från fackligt håll ända sedan den först började utredas under hösten 2019, bland annat eftersom man befarat att privatiseringen skulle innebära både sämre anställningsvillkor för personalen och sämre kvalitet i assistansen.

ANNONS