Oroliga anhöriga försöker stoppa privatisering

På torsdag beslutar kommunens högsta socialpolitiker om en eventuell privatisering av den personliga assistansen. Oroliga anhöriga försöker in i det sista påverka politikerna till att stoppa beslutet.

ANNONS
LocationVarberg||

Socialnämndens aviserade beslut om att privatisera den personliga assistansen har väckt starka känslor.

Redan i samband med att utredningen om privatiseringen drogs i gång kom mycket stark kritik från Socialdemokraterna och fackförbundet Kommunal. Dessa menar att de anställda i den kommunala omsorgen riskerar betydligt sämre arbetsvillkor om verksamheten förs över i privat regi.

Och förslaget om att privatisera den personliga assistansen har i grund och botten karaktären av en besparing. Tanken är att det ska bli åtskilliga miljoner billigare för kommunen att assistansen utförs av ett privat företag.

Motståndarna till privatiseringen menar att dessa miljoner helt enkelt tas från de anställdas villkor, medan förespråkarna för en privatisering menar att kvaliteten i verksamheten kommer att kunna bibehållas eller till och med förbättras även om notan blir billigare.

ANNONS

Inför torsdagens beslut i socialnämnden har politikerna även uppvaktats av anhöriga till funktionshindrade. En av de som är oroliga är Barbro Corin, tidigare chef för psykiatrin på Varbergs sjukhus.

Hennes bror är sedan många år tillbaka beroende av personlig assistans till följd av en hjärnskada som han ådrog sig i samband med en olycka.

Barbro Corin säger att familjen har erfarenhet av personlig assistans både i kommunal och privat regi och att hon därför kan göra en jämförelse.

– Min bror har haft personal som varit med honom i 15–20 år och som har blivit som en del av familjen. Om det blir en privatisering och anställningsvillkoren blir sämre så är frågan om dessa stannar kvar. Det känns väldigt otryggt, säger hon.

Barbro Corin har skickat en skrivelse till politikerna i socialnämnden inför beslutet där hon framför sina argument. Där uttrycker hon sin oro för hur kvaliteten kommer att påverkas om assistansen går över i privat regi. ”Den som har stöd genom LSS tillhör en utsatt och sårbar grupp. Det har blivit ännu mer tydligt hur denna grupp (och äldre med omsorgsbehov) är utsatta grupper i samband med den pandemi vi har”, skriver hon bland annat.

– Det finns ju redan i dag möjlighet att välja privat alternativ om man vill. Det jag vill är att valfriheten att välja kommunal regi ska finnas kvar, säger Barbro Corin.

ANNONS

En annan anhörig som uppvaktat politikerna är Carina Östensson, som tidigare varit engagerad i ett privat assistansbolag men nu har kommunal assistans för sin flerfunktionshindrade son.

– Anställningsvillkoren är sämre hos de privata, så är det ju. Det innebär att det är betydligt lättare att rekrytera rätt personal till den kommunala assistansen, säger hon.

Socialnämndens ordförande Erland Linjer (M) säger att han är tacksam för de synpunkter som kommit in och att han värderar alla former av underlag inför ett känsligt beslut om detta.

Linjer medger att privatiseringen innebär försämrade anställningsvillkor när det gäller anställningstrygghet, lön och ersättning för nattjour. Men han hoppas att det inte ska innebära någon kvalitetsförsämring för brukarna.

– Jag hoppas att så många som möjligt av assistenterna väljer att stanna kvar även om verksamheten flyttas över till en privat utförare. I så fall ska det inte behöva innebära någon försämring för brukarna, eftersom dessa då behåller samma assistenter som innan, säger Linjer.

Linjer menar också att det faktum att en stor andel redan i dag väljer privata alternativ inom personlig assistans innebär ett kvitto för kvaliteten.

– Att 80 procent i dag väljer privata alternativ är ett tecken på att kvaliteten är god. Jag hade varit mer oroad om det hade varit tvärtom, att 80 procent valde kommunal regi, säger han.

ANNONS

Privatiseringen av den personliga assistansen

Alliansen i Varberg beslutade i september 2019 att utreda en privatisering av den personliga assistansen i Varberg.

I dag finns personlig assistans både i privat och kommunal regi i Varberg, men tanken är nu att den kommunala assistansen ska upphandlas och övergå i privat regi.

Privatiseringen beräknas spara kommunen sju miljoner kronor årligen och ska ses mot bakgrund av att socialnämnden i Varbergs kommun brottas med en mycket ansträngd ekonomi.

Förslaget att privatisera har kritiserats från oppositionen och fackförbundet Kommunal, som menar att de sämre anställningsvillkoren i den privata assistansen kommer att ta ut sin rätt på kvaliteten i utförandet.

ANNONS