Motorsågsexperten Stellan Eriksson: ”Använd sågskyddsbyxor”

Tidigare jobbade Stellan Eriksson på Södra cell. Nu kör han runt i en skåpbil, packad till bredden med motorsågar i alla storlekar. Han fäller träd, hjälper folk att ta motorsågskörkort och tillverkar fågelholkar.
– Jag saknar kompisarna men inte jobbet, säger han.

ANNONS
LocationHunnestad, Grimeton|
|

Under lördagen arrangerades en vårdag utanför trädgårdsbutiken Grimeton lantmän. På plats fanns ett flertal representanter från det lokala näringslivet. En utav dem var Stellan Eriksson, som var där för att tillverka fågelholkar med motorsåg.

– Det var Grimeton lantmäns idé. Det är en bra övning om man får tid över. Bra för att träna motoriken. Man får öva på att måtta och på att göra instick längs med fiber, tvärs med fiber och från ändträ, säger han.

Stellan Eriksson kan mycket om motorsågar. Ibland åker han iväg och fäller träd. Mest av allt fungerar han som en guide för den som vill lära sig mer om hans värv.

ANNONS

– Största delen av det jag gör är att hålla utbildningar för motorsågskörkort. På nivå A, B och I, säger han.

Hur många nivåer finns det?

– Hur många som helst. Själv behärskar jag A, B, C, E och I. Det är fler bokstäver än i många diagnoser.

Många svärd på liten yta

Stellans enmansföretag får plats i en skåpbil. Han kan ta sig dit han vill, när han vill, och har alltid med sig sina motorsågar. Det rör sig om ett stort antal i alla möjliga storlekar. Han tar fram en kortare, håller upp den och demonstrerar hur mycket den väger.

– Det finns en svärdslängd för varje träd. Är det ett stort träd behöver du kanske något som är dryga metern långt. När man fäller med ski-lift är den här väldigt lätt att ha med sig, säger han.

Vad ska man tänka på om man funderar på att skaffa motorsåg?

– Använd sågskyddsbyxor. Det är alltid viktigast. Sedan är det bra att gå en utbildning innan man ger sig på att fälla träd. Den vanligaste orsaken till död och elände i skogen är att man får ett träd över sig. Det är väldigt ovanligt med skador från sågkedja, så länge du använder skyddsbyxor.

ANNONS

”Kan ta lördag på en måndag”

Egentligen är Stellan Eriksson pensionär. Han brukade jobba på pappersbruket i Värö men tog för ett antal år sedan tidig pension. Det är något han inte ångrar.

– Det här är väldigt kul att ha som pensionärssyssla. Jag kan ta lördag på en måndag, om jag vill. Jag var på Södra cell i 20 år. Jag saknar kompisarna men inte jobbet, säger han.

Han har också fått mer att göra på senaste tiden.

– Intresset för utbildningen har ökat. Det har mycket att göra med att kraven har skärpts vid avverkning på allmän plats. Hemma på din egen mark kan du såga hur mycket du vill, men det kan ändå vara bra att veta hur man gör. Om inte annat av säkerhetsskäl, säger han.

Här tillverkar Stellan Eriksson en fågelholk med motorsåg:

Stellan Eriksson

Ålder: 67

Bor: I Hunnestad, utanför Varberg

Familj: Frun Helén och sönerna Emil, Viktor och Oskar. Har också två katter som heter Lakrits och Lurven.

Favoritmotorsåg: Husqvarna 545.

Kuriosa: Har varit ett stadigt inslag i Hunnestárevyn sedan starten 2007, både som manusförfattare och skådespelare. Ett kulturprojekt som för närvarande ligger på is.

LÄS MER:Äggfiske och strålande solsken när våren firades i Grimeton

LÄS MER:I Hunnestad återvinns revyn ”Återvunnet”

ANNONS