Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/3

Lärarnas Riksförbund anmäler Varberg för brott mot arbetsmiljölagen

Alla elever i Varbergs kommuns högstadieskolor ska tillbaka till klassrummen på måndag. Detta möts av stark kritik från Lärarnas Riksförbund som nu anmält Varbergs kommun för brott mot arbetsmiljölagen.

Lärarnas Riksförbund anmäler Varbergs kommun för brott mot arbetsmiljölagen efter besked om att högstadieskolorna öppnar igen under måndagen, den 19 april.

I en skrivelse ställde Lärarnas Riksförbund frågor till kommunen, riktat till förvaltningschefen Carina Uvenfeldt, där förbundet även pekade på en rad risker de såg kopplade till beslutet.

– Vi kan inte fatta att kommunen gör ett sådant generellt beslut över hela kommunen. Det finns skolor där skyddsombud och rektorer gjort egna riskbedömningar och ansett att skolan inte har förutsättningar att öppna säkert, säger Sten Hagberg, distriktsordförande för Lärarnas Riksförbund i Halland.

Risken störst på Väröbackaskolan och Håstenskolan

De två skolor där Lärarnas Riksförbund anser risken för smitta är störst är Håstensskolan och Väröbackaskolan.

I fredags svarade Carina Uvenfeldt på Lärarnas Riksförbunds framställan i en skrivelse. I den framgick bland annat att det inte ännu gjort riskbedömningar på alla skolor. Detta anser Sten Hagberg strider mot arbetsmiljölagen.

– Det är väldigt oansvarigt och som jag ser det en uppenbar överträdelse av arbetsmiljölagen som säger att en riskbedömning ska göras innan förändring i verksamheten.

Carina Uvenfeldt säger att det har blivit ett missförstånd, att riskbedömningar visst är gjorda och att datumet var satt för att det var då grundskolechefen senast skulle ha följt upp dem.

– Om det visar sig att det finns smitta tar vi ställning till om man ska distansundervisning på den skolan. Det beslutet kan komma från en dag till en annan, säger hon.

I förvaltningschefens svar poängteras även att smittskyddsläkaren i Halland inte rekommenderar en förlängning av distans- och fjärrundervisning för högstadieelever.

”I samband med ökad smittspridning hos lärare eller elever kan det, efter samråd med smittskyddsenheten, bli aktuellt att en eller flera klasser under en begränsad tidsperiod får övergå till distansundervisning”, skriver Carina Uvenfeldt i kommunens svar till Lärarnas Riksförbund.

”Varberg är den sämsta kommunen att öppna upp skolorna i”

Vidare står det i svaret att riskbedömningar ska vara gjorda på samtliga skolor innan den 22 april.

Att skolorna vara öppna fyra dagar utan färdigställda riskbedömningar anser Sten Hagberg är fel väg att gå.

– Vi ska ju inte vänta till skadan är skedd. Smittspridningen i Varberg är värst i Halland och bland de 15 värsta i hela landet. Varberg är den sämsta kommunen att öppna upp skolorna i just nu.

Enligt Carina Uvenfeldt var 0,2 procent av skoleleverna i Varberg hemma med anledning av covid-19 i torsdags och 1,5 procent av personalen.

– Vi ser att ungdomarna behöver få möjlighet att komma tillbaka till skolan. Lärarna har möjlighet att ha visir och munskydd om de tillhandahåller det själv. Skulle det bli ett läge då vi säger att man ska ha det kommer alla bli tvungna att ha det.

Läs mer: Kritik mot att gå tillbaka till närundervisning i Varberg

Fler nyheter om Varberg hittar du här

Superlokalt - här får du senaste nytt från ditt område

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här