Kritik mot att gå tillbaka till närundervisning i Varberg

Från och med nästa vecka är det tänkt att undervisningen i Varberg skolor ska ske på plats. Trots hög smittspridning och fortsatt stor sjukfrånvaro hos både personal och elever.

ANNONS
|

Sedan årsskiftet har undervisningen i årskurs 7-9 i Halland skett helt eller delvis på distans. Det har varit ett försök att bromsa den höga smittspridningen. Ändå är sjukfrånvaron bland både skolpersonal och elever fortsatt större än det normala.

– Veckan innan påsklovet låg sjukfrånvaron hos personal på drygt nio procent och för elever låg den på runt elva procent, säger Lars Karlsson som är administrativ chef på förskole- och grundskoleförvaltningen i Varberg.

Nu är det dags för barnen att vara på plats

I förskoleverksamheten som har varit öppen under hela pandemin är den siffran ännu större. Från och med måndag den 19 april ska även grundskoleverksamheten åter vara på plats i i Varbergs skolor. Något som väcker kritik från Lärarförbundet.

ANNONS

– Beslutet att gå tillbaka till närundervisning i ett skede där smittspridningen är fortsatt väldigt hög kan vi inte stå bakom, säger Ann Brorsson, ordförande för Lärarförbundet i Varberg.

Lärarförbundet har framfört sina synpunkter i samverkansmöten med kommunen. Svaret har blivit att skolverksamheten är en samhällsviktig funktion och att det är viktigt för elevernas psykiska hälsa att få undervisning på plats.

– Jag upplever att det finns en stor frustration bland våra medlemmar. Speciellt hos de som är på arbetsplatser där det har förekommit klusterutbrott och smittan sedan tagits med hem till familjemedlemmar, säger Ann Brorsson.

Kommunerna har tagit fram nya handlingsplaner för personalen som ska vara ett stöd och en hjälp för att förhindra smittspridning på arbetsplatserna.

Stor skillnad

– Handlingsplaner finns men det är en stor skillnad mellan teori och praktik. Det ser bra ut på papper men fungerar inte i verkligheten, säger Ann Brorsson.

Sedan förra året har det köpts in skyddsutrustning till skolverksamheten men det är bara i mindre kvantiteter och ska användas när det misstänks att en elev är smittad.

– Vi har förhandlat med kommunen och fått godkänt att personal får ha skyddsutrustning även i förebyggande syfte men då får varje lärare bekosta den själv, säger Ann Brorsson.

ANNONS

Lärarförbundet föredrar också att undervisningen sker på plats men tycker inte att det är rätt tillfälle att införa det nu.

– I läget som är nu med den höga smittspridningen kan vi helt enkelt inte se hur det skulle kunna gå att genomföra på ett säkert sätt, säger hon.

ANNONS