Kommunen köper hus till nyanlända

Nyanlända storfamiljer kan få möjlighet att hyra hus som kommunen köper in. Men det räcker inte för att lösa bostadssituationen.

ANNONS
|

Under 2016 och 2017 kan kommunen köpa in en- och tvåfamiljshus av enklare karaktär som nyanlända storfamiljer kan få hyra. Ärendet godkändes i kommunstyrelsen i veckan, men ska först upp i fullmäktige innan ett slutgiltigt beslut kan tas.

Tanken är att kommunen ska utöka sitt markförvärv med 20 miljoner kronor under 2016 för att bekosta eventuella husköp. Men enligt kanslichef Henrik Lundahl är det inte säkert att alla pengar kommer att användas.

Det är nämligen inte så många storfamiljer som väntas komma till Varberg i år. Han menar att det kan röra sig om ungefär två familjer på totalt tio personer som kan vara aktuella för att hyra hus som kommunen köper in.

ANNONS

Detta är bara en lösning av många som kommunen måste ta till för att komma till rätta med bostadssituationen. Under året ska kommunen ta emot totalt 201 personer med permanent uppehållstillstånd, men än så länge har bara drygt ett 50-tal fått boenden.

– Vi scannar av hela bostadsflödet, bland annat de lediga lägenheter som finns hos Varbergs Bostad. Men där finns det stora köer och det måste vi också ha en respekt för, säger Henrik Lundahl.

ANNONS