Det här gäller för campare i Galtabäcks hamn

Vad som egentligen gäller för campare i Galtabäcks hamn har varit en aning luddigt. Men nu har det klarnat något. Båtklubben har förtydligat att det är gratis att övernatta i hamnen och kommunen har klargjort att det är allemansrätten som gäller i hamnområdet.

ANNONS
LocationTvååker||

I september berättade HN om att hamnbesökare hade reagerat på att Galtabäcks båtklubb tog en avgift för campare som övernattade i småbåtshamnen. Detta trots att det fanns en skylt som indikerar att det råder campingförbud. Ett tillsynsärende om uppställning av husbilar, husvagnar med mera upprättades av stadsbyggnadskontoret. Men på grund av restriktioner under coronapandemin har ärendet blivit liggande.

– Tillsynsärenden som inte rör hälsa och säkerhet läggs på hög tills dess att restriktionerna ändras, säger byggnadsinspektören Per-Olof Ölje.

Det som har hänt så här långt är att ansvariga för hamnen har fått veta att de bör söka bygglov för att få ha uppställning av husbilar, vilket innebär att de måste ansöka om strandskyddsdispens.

ANNONS

– Vi har diskuterat frågan i styrelsen, men inga beslut är tagna så vi får se hur vi lägger upp det till våren, säger Ralf Larsson, ordförande i Galtabäcks båtklubb.

Får husbilsägare lov att stanna över natten?

– Ja, det får de. Vi är genom avtalet med kommunen skyldiga att upprätthålla en parkering för besökare till naturreservaten. Det finns ingen skarp linje mellan parkeringsplats och ställplats, säger han och fortsätter:

– Det har varit många inbrott i småbåtshamnar men vi har inte varit drabbade och det tror vi är husbilarnas förtjänst.

Den ideellt drivna båtklubben har tidigare gått ut med information om att de som vill stanna över natten får göra det till en kostnad av 150 kronor. Numera möts besökarna av en helt annan text på informationstavlan: ”Alla är välkomna att njuta av en vistelse i hamnområdet” och ”Vi ser gärna att gäster lämnar ett frivilligt bidrag så att vi kan underhålla området enligt gällande riktlinjer.”

– Innan var det otydligt formulerat, så det tolkades på ett annat sätt. Det har alltid varit på frivillig basis, säger Ralf Larsson.

Campingförbudsskylten i Galtabäcks hamn har stått pall sedan tidigt 70-tal. Men under hösten 2020 har skylten sprejats över med färg.
Campingförbudsskylten i Galtabäcks hamn har stått pall sedan tidigt 70-tal. Men under hösten 2020 har skylten sprejats över med färg. Bild: Malin Strandberg

Enligt uppgift från Kristina Hellerström, mark- och exploateringschef, i Varbergs kommun är det allemansrätten som gäller i Galtabäcks hamn och enligt byggnadsinspektören Per-Olof Ölje får husbilsägare endast lov att stanna en natt. Så långt allt väl. Frågan är nu vem som har målat över förbudsskylten från tidigt 70-tal. Varken Galtabäcks båtklubb eller Varbergs kommun ska vara inblandade i tilltaget.

ANNONS
ANNONS