Oklart om campare får övernatta i Galtabäcks hamn

Galtabäcks båtklubb erbjuder campare att övernatta mot en avgift – trots skylt om campingförbud. Hur går det här ihop? Kommunen som äger marken borde ha koll. Men så är inte fallet.

ANNONS
LocationVarberg||

Galtabäcks hamn ligger mittemellan två naturreservat – Utterros och Gamla Köpstad södra. Enligt Galtabäcks båtklubb, som arrenderar marken av kommunen, har hamnområdet blivit ett populärt utflyktsmål och husbilarna har poppat upp som ”svampar ur jorden.”

– Det har varit trafik ut hit hela dagarna, vilket är trevligt, säger hamnkaptenen Svante Persson.

Båtklubben har skyltar om swishbetalning

Det finns dock hamnbesökare som reagerat på att båtklubben vill ha en slant om gästerna övernattar på parkeringen. Detta trots att det finns en skylt som skvallrar om campingförbud. Klubben har på informationstavlan en skylt där det står: ”För den som vill stanna över natten, så finns det möjlighet väster om småbåtsrännan. Priset är 150 kr natten.” Besökarna uppmanas att lägga pengarna i ett kuvert eller att swisha beloppet till båtklubben.

ANNONS

Varför tar ni ut en avgift?

– Det är inget krav att betala. Man får lägga ett bidrag om man vill. Väldigt många lägger ingenting, förklarar Svante Persson.

Tycker ni att det framgår att det är frivilligt att betala?

– Det står inte i klartext att det är ett frivilligt bidrag. Det är ingen ställplats utan bidraget går till underhåll och hanteringen av sopor, säger Hans Enchell, styrelsemedlem i båtklubben.

Att det står en förbudsskylt på vägen ner till hamnområdet är inget som bekymrar båtklubbens styrelse.

– Camping förbjudet-skylten har suttit här i alla tider. Den är charmig och går i stil med hamnen, säger Enchell.

Anonym har tipsat kommunen om uppställning av husbilar

En person som dock tycker att camping inom ett område med campingförbud är en smula märkligt har tipsat kommunen om vad som pågår. I början på september upprättade stadsbyggnadskontoret ett tillsynsärende om uppställning av husbilar, husvagnar med mera. Dock har ärendet hamnat långt ner på deras priolista.

I båtklubbens arrendeavtal med kommunen står det svart på vitt att ”besökare till byggnad inom området och till intilliggande naturreservat har rätt att utan kostnad utnyttja arrendestället för fordonstrafik och parkering.” Båtklubben får heller ”inte upplåta nyttjanderätten till arrendestället” utan kommunens skriftliga tillstånd. Klubben får dock ta ut avgifter för upplåtet utrymme och erbjuden service.

ANNONS

Oklart vilka regler som gäller för husbilar

HN vände sig till kommunens markförvaltare Leif Andersson för att få svar på vad som faktiskt gäller för campare i Galtabäcks hamn. Efter en del efterforskning kom han fram till detta:

– Det är luddigt med regler för husbilar. Det finns inga lokala ordningsstadgar för Galtabäcks hamn. Frågan om man kan övernatta kan jag inte svara på i dag, säger han.

Förbudsskylten är kommunens. Spelar inte den någon roll i sammanhanget?

– Den är säkert uppsatt av Tvååkers kommun*. Vi får kolla upp om den ska ersättas av en modern skylt, säger Andersson.

Frågan om det är tillåtet att campa i Galtabäcks hamn är alltså än så länge oklar. Något som dock är glasklart är vad som gäller för naturreservaten runt om hamnen.

– Det är totalförbud för camping. Naturreservatens föreskrifter övertrumfar i de här fallen allemansrätten, säger Annelie Ohlsson, reservatsförvaltare på Länsstyrelsen i Halland.

Fotnot: Tvååkers kommun bildades genom sammanslagning av Tvååkers, Spannarps, Vagsås och Sibbarps socknar 1954. Från början av 70-talet tillhör området Varbergs kommun.

ANNONS