Coop Varberg köper del av Solsidan – prislappen hemlig

Det kommunala energibolaget Varberg Energi säljer nu en femtedel av solcellsparken Solsidan till lokala livsmedelsjätten Coop Varberg. Men prislappen är hemlig.

ANNONS
|

I ett pressmeddelande berättar Coop Varberg och Varberg Energi att man nu är överens om en affär. Coop Varberg köper en femtedel av solcellsparken Solsidan för att få förnybar el till sina butiker.

Försäljningen innebär ett nytt kapitel i historien om Varberg Energis storsatsning Solsidan, som när den byggdes 2016 var Sveriges största solcellspark. Men investeringen på cirka 22 miljoner kronor har haft svårt att bära sig och Varberg Energi har fått skriva ned värdet på anläggningen. Men vd:n Björn Sjöström vill inte avslöja vad Coop Varberg har fått betala för sina 20 procent.

– Den prislappen behåller vi för oss själva än så länge, säger han.

ANNONS

Affären har inte föregåtts av något erbjudande på öppna marknaden, utan Varberg Energi och Coop Varberg har gjort upp affären sinsemellan.

– Vi har letat efter partners egentligen ända sedan parken byggdes, säger Björn Sjöström.

Nu hoppas Varberg Energi på fler affärer av det aktuella slaget. Att gå samman med en partner i näringslivet om elproduktionsprojekt kan nämligen innebära flera fördelar för det kommunala energibolaget enligt Björn Sjöström.

– Det innebär att vi säkrar affären genom att vi vet att det finns någon som vill köpa elen som produceras till ett visst pris under ett antal år. Och det innebär också att vår partner vet att den får köpa el till ett visst pris. Elmarknaden är svår att sia om, därför innebär sådana här projekt att risken minskar för alla parter, säger han.

Och då slipper man också råka ut för nedskrivningar så som varit fallet med Solsidan?

– Ja, det undviker man i så fall, säger Sjöström.

Finns det några liknande affärer på gång redan i dag?

– Inte något som är så konkret att jag är beredd att gå ut och berätta om det nu. Det gäller att hitta rätt mark – mark som ligger bra i förhållande till elnätet men som helst inte är jordbruksmark.

ANNONS

Coop Varbergs vd Göran Borg är nöjd med affären.

– Det här är en långsiktig affär för oss. Parken har en livslängd på 25–30 år och vi räknar med att den här affären kommer ge god avkastning, säger han utan att heller han berätta vad prislappen blev.

Enligt Göran Borg innebär investeringen att Coop Varberg nu kommer att producera totalt omkring 800 000 kilowattimmar per år, vilket kan jämföras med årsförbrukningen på Coop Håsten som ligger runt 650 000 kilowattimmar per år.

Coop Varberg har sedan tidigare solcellstak på sina butiker Söder och Breared och kommer efter påsk också att sätta upp solceller på taket på Coop Håsten. På butiken i centrum blir det dock inga solceller, eftersom Coop inte äger den fastigheten själva.

ANNONS