Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Idag invigs Sveriges största solcellspark

Idag är det dags för invigning av den nya solcellsparken i höjd med Munkagård. Parken blir den största i Sverige. - Etableringen av en solcellspark passar bra in i vår tillväxtstrategi, säger regionstyrelsens ordförande Mats Eriksson i ett pressmeddelande.

På en yta motsvarande nästan tio fotbollsplaner är det i eftermiddag dags för invigning av den nya solcellsparken. Utmed E6:an i höjd med Munkagård ska "Solsidan" alstra el till mängder av varbergare.

- Etableringen av en solcellspark passar bra in i vår tillväxtstrategi och det känns naturligt för oss att ställa upp med mark för en sådan här satsning, säger regionstyrelsens ordförande Mats Eriksson i ett pressmeddelande.

- Vi ser gärna fler satsningar på olika alternativ till vår energiförsörjning och det ska bli spännande att följa "Solsidan" och se hur en så här stor anläggning fungerar.

Redan den 30 juni togs "Solsidan" i bruk och har redan hunnit producera mer än 1GWh, vilket är en tredjedel av vad den beräknas göra under ett helt år.

- Varberg Energi ligger långt framme som redan börjat bygga i stor skala och Varberg är snabbt på väg att bli en av de kommuner som har mest solel. Enbart Solsidan står redan för 2 % av solenergin i Sverige, säger Johan Öhnell, styrelseordförande i Solkompaniet som levererat panelerna till parken.

"Solsidan" ligger på åkermark och skötseln av själva marken kommer att ske på naturlig väg. Ett 30-tal får betar glatt på området.

- De såg lite konfunderade ut när de släpptes ut på betet för första gången, säger Varbergs Energis vd Björn Sjöström.

 

Fler nyheter om Varberg hittar du här

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här