Den större Iglasjön ligger i Valinge, cirka två mil från den försurade Iglasjön i Veddige.
Den större Iglasjön ligger i Valinge, cirka två mil från den försurade Iglasjön i Veddige. Bild: Carin Rudehill

Anstormning – till fel Iglasjön: ”Folk är som tokiga”

Jakten på sjön med det klarblå vattnet i Varberg ledde folk vilse.
– Det har skapat kaos här idag och jag oroar mig för hur det blir i helgen, säger Jan Toresson.

ANNONS
|

Han bor vid Iglasjön i Valinge, inte att förväxlas med Iglasjön i Veddige. Den senare är en liten, försurad sjö med turkosblå vatten som under det senaste dygnet fått mer uppmärksamhet än kanske någonsin tidigare.

Badsugna människor som har läst reportaget om sjön på hn.se, som publicerades under tisdagen, har tagit sig dit med bil. Problemet är att det finns flera sjöar med samma namn och det är lätt att köra fel.

– Jag har fått dirigera kanske femton bilar här idag. De har kört efter sin gps men kommit helt fel och hamnat i en återvändsgränd, säger Jan Toresson.

ANNONS

Han blev först mycket förvånad över det stora intresset.

– Jag frågade dem vad de gjorde här och då berättade de att de letade efter sjön med det turkosblå vattnet. Några irrade omkring runt gården som jag äger men det är ju privat mark.

Jan Toresson som är ordförande i fiskvårdsområdet kring Iglasjön där han bor är inte så imponerad av den andra sjön med samma namn. Det som ser vackert ut är egentligen en miljökatastrof.

– Vattnet är så klart på grund av försurning. Det är en död sjö och har ingenting gemensamt med sjön där jag bor. Den är grund och har inte klart vatten på samma sätt men här finns fisk.

Han tycker inte själv att det verkar trevligt att bada i en försurad sjö.

– Det är ju egentligen inte så hälsosamt. Får man i sig av det försurade vattnet är det inte nyttigt, menar han.

Nu oroar han sig över vad som ska hända till helgen då fler är lediga.

– Det har varit full cirkus här idag så jag tycker inte att det är kul. Framförallt inte när folk springer omkring på gårdarna här omkring. Folk är som tokiga.

LÄS MER:Iglasjön – en dold granskogsjuvel i Varberg

ANNONS