Redaktionell anteckning: Iglasjön i Veddige är icke att förväxla med den Iglasjön som ligger i Valinge, cirka två mil därifrån.
”Men åååh!! Vad heter denna sjön??”
Kommentaren skrivs i en lokal Facebook-grupp efter att bilder på Iglasjön, belägen i skogen några kilometer nordost om Veddige, börjat spridas.
”Wow!” utbrister en annan person i gruppen. Ytterligare en kallar det en ”magisk plats”.
Vattnet sägs vara kristallklart och turkost – och det visar sig stämma. Som att en liten bit av Fiji kastats ut på den halländska landsbygden. En tropisk granskogsjuvel.
Men sjön har en mörk baksida.
Sura sjöar ett stort problem
– Egentligen är det ett miljöproblem. Ett typexempel på en försurad sjö, säger Hans Schibli, vatteninspektör på länsstyrelsen i Halland.
Mellan 60- och 90-talet kom det in mycket surt regn från Ruhrområdet och de brittiska öarna, och det har lagrats i jorden, förklarar han.
– När det var som värst föll det 20 kilo svavel och kväve per hektar och år. Det är mindre nu, men mycket ligger fortfarande kvar i markerna. Halland är ett av Sveriges mest försurningsdrabbade län.
Livet i de försurade sjöarna går på sparlåga, berättar Hans Schibli. När PH-värdet sjunker upphör planktonproduktionen, fisken dör och få andra djurarter överlever. För att komma tillrätta med problemet kalkas varje år omkring 230 sjöar och 85 vattendrag i Halland. Men inte Iglasjön.
– Den är för liten och omsättningen av vatten är för snabb. Vi skulle behöva flyga dit och kalka varje månad. Det är inte lönt, säger Hans Schibli.
Siktdjupet 23 meter
Flera halländska sjöar har dock börjat hämtat sig under senare år, även om processen är långsam. Skärsjön i närheten av Fjärås är ett exempel på det.
– Det är en referenssjö, vilket innebär att vi inte kalkar den. När jag var där första gången var siktdjupet 23 meter. Nu har det minskat till elva. Det finns till och med fisk i sjön, säger Hans Schibli.
Länsstyrelsen har tagit prover på Iglasjön år 2010 och 2016, och efter att Hallands Nyheter ringt upp och ställt frågor om Iglasjöns vackra yttre har Hans Schibli begett sig till platsen för att ta nya. Men av provresultaten att döma har försurningen inte minskat nämnvärt.
Enligt vatteninspektör Schibli finns det dock inga direkta hälsorisker förknippade med att bada i sjön, även om den är mer eller mindre död:
– Det skulle kunna finnas en del aluminium i den, men det är inte farligt så länge man inte sväljer vattnet.
Fotnot: Markägaren ber alla besökare att följa rådande brandregler och plocka med sig sitt eget skräp från platsen.