Tåg spårade ur i Kungsbacka – händelsen utreds

Ett växelfel orsakade att ett tåg spårade ur i Kungsbacka under måndagsförmiddagen. Resenärer satt fast och det blev kraftiga störningar i trafiken. Nu kommer händelsen utredas av bland annat Trafikverket.
– Jag förstår att det kan ha varit obehagligt för passagerarna, säger Lii Hylander, presskommunikatör på Trafikverket.

ANNONS
|

Strax norr om Kungsbacka var det stora störningar i tågtrafiken under måndagen. Tågtrafiken stoppades första gången vid niotiden för att det var problem med växlarna. Strax därpå kom nästa nederlag – ett till växelfel orsakade att ett annat tåg spårade ur.

– Tåget kom i låg hastighet, i siktfart alltså såpass långsamt att man hinner stanna och se faror. Tåget hade fått tillstånd att passera signalen som visar stopp. Sedan kördes en växel upp och en vagn hoppade ut ur tågspåret, säger Lii Hylander presskommunikatör på Trafikverket.

Trafikverket: ”Går inte att spekulera”

Enligt Trafikverket var det alltså endast en vagn som hade spårat ur. Vagnen välte aldrig utan den stod upp hela tiden. Detta ska ha skett i samband med att lokföraren hade kört mot rött.

ANNONS

Dock vet man inte varför detta hände och därför har utredning startats av SJ Götalandståg och Trafikverket.

– Vi är inte klara med orsaken än. Det går inte säga mycket om det, utan kan berätta mer när utredningen är klar. För att utreda samlar vi till exempel in fakta, åker till platsen och pratar med lokföraren, säger Lii Hylander.

Trafikverket vill inte spekulera i vad som hade kunnat ske. Men de vill förmedla att de tar säkerheten på största allvar.

– Vi är väldigt säkerhetsmedvetna. Tågföraren har kontakt med tågklarerare som berättar när man ska stoppa eller om det finns andra tåg i närheten. Vid det här tillfället fanns det inga andra tåg i närheten, men jag förstår att det kan ha varit obehagligt för passagerarna som satt på tåget. Men det går inte att spekulera i vad som hade kunnat hända.

I vanliga fall när tåget kör mot en rödsignal eller stoppsignal brukar man byta lokförare.

– Det är av säkerhetsskäl och man kör igen när den andra föraren är på plats. Men i det här fallet fick föraren köra vidare för att hen fick tillstånd att köra mot signalen. Hen får även vara i tjänst i och med det här tillståndet.

ANNONS

Västtrafik: ”Vi vill veta vad som orsakade detta”

220 resenärer var ombord på Västtrafiks Västtåg när en vagn spårade ur under måndagen. Och Västtrafik berättar att även de kommer att följa upp händelsen.

– Vid alla sådana här större händelser gör vi alltid en uppföljning. Vi vill vet vad som orsakar dem och hur vi kan hantera liknade situationer framöver. Utredningen görs av Trafikverket och operatören SJ Götalandståg och så följer Västtrafik upp utfallet av den, säger Emelie Backede, affärschef tåg hos Västtrafik.

Dels handlar det om att följa upp trafiksäkerheten, dels kundomhändertagandet. Och i nuläget har de samma bild som Trafikverket – lokföraren har inte begått tjänstefel.

Emelie Backede berättar också att den här typen av växelfel är ovanligt.

– Att växlar går sönder när ett tåg kör är ovanligt. Men om det är vanligt på den sträckan eller inte, kan jag inte svara på. Jag vill inte spekulera i varför växeln gick sönder.

LÄS MER:Inställda tåg efter växelfel

LÄS MER:Linn, 17, fast på tåget i nästan två timmar: ”Folk är arga”

ANNONS