Fredrik Janson (vd Destination Falkenberg), Jonas Olsson (Ansvarig Visit Halland) och Martin Andersson (Näringslivsdirektör på NOD i Varberg).
Fredrik Janson (vd Destination Falkenberg), Jonas Olsson (Ansvarig Visit Halland) och Martin Andersson (Näringslivsdirektör på NOD i Varberg). Bild: Arkiv

Nu laddar kommunerna för att turisterna ska komma

Besöksnäringstopparna är överens. Det kommer att bli mängder med turister i Halland i sommar. Det står klart efter att reserestriktionerna har tagits bort och det står symtomfria svenskar fritt att resa inom landet.

ANNONS
LocationHalland||

– Detta var ett jätteviktigt beslut för besöksnäringsföretagen i Halland. Det kommer att rädda både jobb och företag. Det tror jag absolut, säger Jonas Olsson, ansvarig på Region Hallands besöksnäringsavdelning Visit Halland.

Deras analys av läget säger att torsdagens beslut innebär att det kommer att bli väldigt mycket turister i Halland i sommar. De grundar det på att väldigt många inte har fattat beslut om sin semester än och Hallands unika utbud av både havsnära läge och naturupplevelser.

LÄS MER:Kommunen lanserar massiv informationskampanj

Redan när gränsen var satt vid ett reseområde på två timmar så befann sig Halland i ett läge där omkring 4,5 miljoner människor kunde besöka länet med bil. Därtill brukar 2,5 miljoner svenskar resa utomlands varje sommar. Allt talar för att dessa nu kommer att semestra i Sverige.

ANNONS

– Det kommer att komma mycket besökare till Halland och vi hoppas och tror på en bra sommar för företagen. Jag tror att det här var startskottet och när vi hör av oss till företagen i nästa vecka så kommer bokningarna ha börjat öka, säger Jonas Olsson.

Visit Hallands långsiktiga arbete under de senaste tre åren menar Olsson också är en viktigt komponent för att många kommer att välja Halland för sin semester. Förra året slog man rekord i antal gästnätter i länet.

– Vi kommer att få betalt för det hårda arbetet nu, säger Jonas Olsson, samtidigt poängterar han att fokus nu inte bara är att locka så mycket folk som möjligt till Halland. Utan det handlar om att kunna erbjuda ett tryggt och säkert semestrande.

– Både individen och företagen har ett väldigt stort ansvar för att detta ska fungera. Jag tycker också att besöksnäringsföretagen har tagit ett stort ansvar. De arbetar aktivt med kreativa lösningar för att gästerna ska känna sig trygga, säger Jonas Olsson.

Destination Falkenberg var inte så oroligt

Restauranger och serveringar kommer att ha en mer begränsad kapacitet än vanligt. Förbudet mot sammankomster för mer än femtio personer kommer också att kvarstå under hela sommaren. Och coronaviruset finns fortsatt kvar. Så behovet av att sprida ut besökare kvarstår.

ANNONS

– Vi kommer att behöva hjälpas åt för att få det här att fungera. Att det semestras säkert är jätteviktigt. Men Halland med sin många bad och naturupplevelser har väldigt bra förutsättningar för att lyckas med detta, säger Jonas Olsson.

Fredrik Janson är vd på Destination Falkenberg. Han delar Jonas Olssons bild av att det förmodligen kommer att komma mycket turister i sommar. Janson berättar att oron i Falkenberg inte var så stor för redan när beskedet om att man fick resa 2 timmar befann sig 70 procent av deras vanliga turister inom räckhåll.

– Jag tror att det kommer att bli en väldigt bra sommar i Falkenberg. Men den kommer att bli annorlunda i och med att så mycket är inställt. Nu handlar det för oss om att informera om allt annat som finns att göra, säger Fredrik Janson.

I kommunen har man redan idag igång tre turistinformationer sju dagar i veckan.

– Vi har en fördel med att vi har så mycket naturupplevelser. Och vi har både närhet till hav och insjöar. Jobbar vi bara smart kan det här bli en riktigt bra sommar.

Fler kan nu få jobb

På destinationskontoret i Varberg var beskedet välkommet. Redan innan beskedet kom hade det spridit sig en viss optimism inför sommaren bland besöksnäringsföretagen i kommunen. En optimism som nu blivit ännu större.

ANNONS

– Det har varit en osäkerhet för många innan. I och med det här beskedet kommer det att bli mer stabilt. En annan viktig konsekvens av detta är att många sommarjobb och tillfälliga anställningar nu kommer att bli av. Det är jätteviktigt för arbetsmarknaden, säger Martin Andersson som är näringslivsdirektör.

Andersson har varit i kontakt med många av besöksnäringsföretagen och de rustar nu för vad man tror kommer att bli en turistanstormning. Samtidigt är det fullt fokus på att se till så att turister och invånare håller avstånd och följer de restriktioner som finns.

– Många har haft det tufft sedan mars. Detta var ett väldigt positivt besked för dem. Detta kommer förhoppningsvis att vara riktigt bra för företagen, säger Martin Andersson.

Läs mer: De rustar för en annorlunda sommar

Läs mer: Regionens app ska informera turisterna om vart det rör sig mycket folk

Läs mer: Visit Halland har pausat all marknadsföring

Läs mer: Åkulla bokskogar pallar för trycket enligt länsstyrelsen

ANNONS