Glostorps gård. Mona och Torbjörn Malmqvist tvingades sätta bolaget bakom Glostorps gård i konkurs. ”Vi känner oss totalt grundlurade av Svenska kyrkan”, säger Torbjörn.
Glostorps gård. Mona och Torbjörn Malmqvist tvingades sätta bolaget bakom Glostorps gård i konkurs. ”Vi känner oss totalt grundlurade av Svenska kyrkan”, säger Torbjörn. Bild: Alma Tallborn

Mjölkgården gick i konkurs på nytt

Paret som drev Glostorps gård har tvingats i konkurs.
– Vi hade inget val, det fanns ju inga inkomster i bolaget, säger Torbjörn Malmqvist. Nu söker Svenska kyrkan en ny arrendator.

ANNONS
|

Följetongen om den stora mjölkgården i Vessigebro går nu in i ett nytt kapitel. I tisdags tog Varbergs tingsrätt beslut om att försätta Mona och Torbjörn Malmqvists bolag M & T Mjölk i konkurs. Det är den tredje konkursen som drabbat gården sedan 2014.

Fembarnsfamiljen är nu tillbaka på sin förra gård i Simlångsdalen där de fortsätter driva mjölkproduktion med hjälp av 180 kor. Glostorps gård står tom sedan 450 djur gått till slakt.

Fick inget arrendekontrakt

Byggnader och mark ägs av Göteborgs Stifts Prästlönetillgångar, en enhet som jobbar med kapitalplacering av kyrkans egendomar. Paret Malmqvist ägde djuren och arrenderade gården av stiftet.

ANNONS

Men man fick aldrig något arrendekontrakt, bara löpande arrendefakturor från stiftet. Läs mer om det här.

Enligt Torbjörn Malmqvist har konkursboet krav på cirka 10 miljoner kronor till stiftet för sina arbeten och produktionsbortfall.

– Vi lade ner skitmycket pengar på gården när vi tillträdde. Kyrkan har inte betalat ett öre. Vi känner oss totalt grundlurade, säger han.

Ny arrendator på gång

Stiftet har nu annonserat efter en ny arrendator till gården. Per- Erik Hallin är egendomsförvaltare för prästlönetillgångarna. Han har en annan syn på saken och säger att det pågår en tvist mellan parterna som kommer att avgöras i domstol. Paret skulle ha fått ett arrendekontrakt så fort upprustning och tillträdessyn gjorts.

Att konkursboet har fordringar på tio miljoner ställer han sig frågande till.

– Det orimliga siffror, säger han. Vi har bestridit en faktura, men den var inte så stor. Vi har själva betalat mycket i förbättringsåtgärder.

LÄS MER:Familjen Malmqvists drömmar gick i kras på Glostorps gård – kritiska mot Svenska Kyrkan

LÄS MER:Arrendetvist med Svenska kyrkan ligger bakom rekonstruktion av mjölkgård i Glostorp

LÄS MER:Familjen Malmqvist tar över Glostorps gård

LÄS MER:Det finns spekulanter till Glostorps mjölk

LÄS MER:Torkan ledde gården till konkurs

ANNONS