Mona och Torbjörn Malmkvist tog över gården i Glostorp i december 2018 genom att arrendera av markägaren Svenska kyrkan.
Mona och Torbjörn Malmkvist tog över gården i Glostorp i december 2018 genom att arrendera av markägaren Svenska kyrkan. Bild: Ola Folkesson

Arrendetvist med Svenska kyrkan ligger bakom rekonstruktion av mjölkgård i Glostorp

Mjölkgården i Glostorp gick i konkurs efter den varma sommaren 2018. Svenska kyrkan köpte gård och mark, men nu har gårdens arrendator beviljats rekonstruktion.

ANNONS
|

Bakom arrendatorn M & T Mjölk AB står Mona och Torbjörn Malmkvist, som tidigare drev lantbruk i Simlångsdalen. De tog över Glostorp i december 2018 och hade stora planer för verksamheten, med fler djur och effektivare drift. I dag har gården 1 300 djur.

Men för en tid sedan hamnade M & T Mjölk AB i en likviditetskris och ansökte om företagsrekonstruktion, vilket beviljades.

Situationen är märklig. För arrenden gäller att avtal ska vara skriftliga, men trots påstötningar från arrendatorerna redan innan de tog över har de inte fått något sådant från markägaren Göteborgs stifts prästlönetillgångar. Däremot har stiftet löpande skickat ut fakturor gällande gårdsarrende.

ANNONS

– Det skulle gå så fort, och vi ville göra renoveringarna först. Men så här i efterhand hade det självklart underlättat om vi hade haft ett kontrakt, säger egendomsförvaltare Per-Erik Hallin på Göteborgs stifts prästlönetillgångar.

Där står förhandlingarna nu, fast i själva grundfrågan om det finns ett arrendekontrakt eller inte. Och om det inte gör det, vilka konsekvenser får det? Rekonstruktör David Svenn har som första prioritet att få ordning på det juridiska, därefter att hitta en affärsmässig lösning för företaget.

Problemen uppstod i samband med att stiftet utförde renoveringar och anpassningsåtgärder vilket medförde produktionsstörningar och överbeläggning av djur. Att arbetena skulle utföras var parterna överens om, men inte hur och när. Företaget säger att de inte fick vara med i byggplaneringen, vilket gjorde att de heller inte kunde planera verksamheten.

Produktionsstörningarna ledde till lägre inkomster och till slut till en situation där företaget inte kunde betala sina skulder. Skulderna är omfattande och dessutom har Danske bank sagt upp sina krediter till betalning.

Enligt David Svenn fanns en överenskommelse om ett arrendefritt första år och därefter en nedsatt avgift så länge anpassningsarbetena pågick, men i förhandlingarna har stiftet förnekat detta.

– Egentligen har vi väl aldrig varit överens om alla villkor, säger Per-Erik Hallin.

ANNONS

Men nu fungerar verksamheten bra, gården producerar mycket mjölk, enligt Torbjörn Malmkvist. I början av augusti ska tingsrätten besluta om rekonstruktionen ska upphöra, eller fortgå ytterligare en tid.

LÄS MER:Familjen Malmqvist tar över Glostorps gård

LÄS MER:Torkan ledde gården till konkurs

ANNONS