Kraftig ökning av resor till solen tack vare tilltro till coronavaccinet

Försäljningen av charterresor i sommar har ökat kraftigt. – Det har absolut med vaccinet att göra, folk känner tilltro till det, säger Maria Nilsson, säljchef på Tickets kontor i Falkenberg.

ANNONS
LocationFalkenberg|
|

2020 var ett tufft år för resebranschen. Men under sommaren såg Maria Nilsson på resebyrån Ticket en ljusning på grund av att allt fler bokade resor över höstlovet.

– Vi tänkte att nu vänder det. Men sedan kom andra vågen och det blev stopp igen i november.

Det nya året började dock bra för resebyrån. På Ticket Sverige har bokningarna ökat med 30 procent sedan den 1 januari. I Falkenberg har försäljningen gått upp med 72 procent och kontoret i Halmstad har noterat en ökning med 65 procent, dock från väldigt låga nivåer.

– Tisdagen var nästan som en vanlig dag. Vi bokade sommarcharter, flyg till Malaga och kryssningar. Vi har fått en jämnare kundström och vi märkte redan i december att vi bokade mer än vad vi gjort på många månader, säger Maria Nilsson, säljchef på Tickets kontor i Falkenberg.

ANNONS

Falkenbergarnas resefavoriter i sommar är Parga i Grekland och golfstaden Faro i Portugal. Även sista minuten-resor till Cran Canaria de närmsta veckorna är efterfrågade.

Detta trots att ett av de skärpta nationella råden, som utfärdades den 14 december, är att se till att resa säkert och förmaningen från Sweden Abroad (officiell webbplats för Sveriges ambassader och konsulat) är tydlig: ”Coronapandemin pågår fortfarande och ingen resa är utan risker. Regler och restriktioner kan ändras med kort varsel och det finns fortsatt stor osäkerhet kring internationellt resande.”

Reser man säkert om man bokar till exempel en charterresa?

– Researrangörerna har gjort stora förändringar som, till exempel, munskydd ombord, samt gratis coronatester till de länder som kräver det och hotellen är jättenoga med hygien och maten, säger Maria Nilsson.

Är det inte krångligt om man blir sjuk på resmålet?

– Inga försäkringsbolag som jag känner till har täckt kostnader under karantän men nu står flertalet av arrangörerna för mat och uppehälle om man måste sitta i karantän. Det finns även bolag som flyger hem dig ifall du blir sjuk.

Nilsson berättar också att de stora resebolagen har ändrat sina villkor och är mer frikostiga med öppet köp, det vill säga rätten att få pengarna tillbaka eller att boka om till ett annat resmål och andra datum. Det är även fritt fram att byta reskompis.

ANNONS

– Får någon i sällskapet covid kan man boka av eller om sin resa ända fram till flyget ska lyfta.

Detta gäller för resor till Spanien:

Informationen uppdaterades senast den 12 januari 2021 och kan ändras med kort varsel.

Det råder för närvarande en utbredd samhällsmitta av coronaviruset i Spanien. För att begränsa smittspridningen utlystes nationellt nödläge den 25 oktober. Vid flygresa till Spanien ska en hälsodeklaration fyllas i. Det finns inget krav på karantän men ett negativt covid-19-test krävs. Barn under sex år är undantagna regeln. Munskydd är obligatoriskt i hela landet, även utomhus.

Kanarieöarna: Förutom ett negativt coronatest görs även en hälsokontroll på flygplatsen och inresande får lämna en ansvarsdeklaration. Kanarieöarna har även lokala regler med krav på ett godkänt test med negativt resultat vid incheckningen på hotell och andra turistboenden.

Detta gäller för resor till Grekland:

Grekiska myndigheter har beslutat om lockdown fram till 18 januari 2021. Alla resenärer som reser in till Grekland, både med flyg och via lands-/havsgränser, uppvisa negativt covid-19-test. Testet måste ha utförts senast 72 timmar innan ankomst. Det är obligatoriskt att använda munskydd/skyddsmasker inomhus, utomhus och på kollektiva transportmedel.

Detta gäller för resor till Portugal:

Det råder för närvarande en utbredd samhällsmitta av conoraviruset i Portugal. Men det finns i nuläget inga bestämmelser om obligatorisk karantän eller behov av att uppvisa ett negativt covid-19 test för inresa till Portugals fastland. Temperaturmätning och hälsokontroller förekommer på flygplatser eller för att resa in i Portugal. Du kan bli ombedd att testas för covid-19 och självisolera dig tills du får testresultatet. Observera att särskilda inreseregler gäller för de självstyrande områdena Madeira och Azorerna. För vuxna och barn över 10 år är det obligatoriskt att använda munskydd i kollektivtrafiken, affärer och offentliga byggnader samt utomhus när det inte är möjligt att hålla säkert fysiskt avstånd.

Källa: Sweden Abroad (officiell webbplats för Sveriges ambassader och konsulat)

ANNONS