Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/3

Suget efter utlandsresor ökar i Halland

Allt fler hallänningar har börjat snegla på utlandssemestrar igen. – Vi har många stamkunder som längtar efter att få ge sig ut och resa igen, säger Maria Nilsson, säljchef på Ticket i Falkenberg.

Från den 30 juni gäller inte längre utrikesdepartementet avrådan för resor till tio europeiska länder. Nu är det alltså enklare att turista i länder som Belgien, Frankrike, Grekland, Island, Italien, Kroatien, Luxemburg, Portugal, Schweiz och Spanien. Researrangören Ticket, en av få researrangörer som finns kvar i Halland, märker att hallänningarnas intresse för utlandssemestrar har ökat – trots att det fortfarande råder olika restriktioner på resmålen.

Läs mer: Här är svenskar välkomna – eller inte

– I butiken har vi märkt av ett kraftigt ökat intresse för sommarresor och fått en massa nya frågor om resmål och under midsommarhelgen femdubblades sökningarna på resor, säger Maria Nilsson.

Även bokningarna har ökat sedan UD:s besked. Förra veckan hade Ticket i Falkenberg drygt dubbelt så många bokningar som under tidigare veckor. Bokningarna ligger fortfarande bara på 20 procent av vad den normalt brukar under den här tiden på året. Men enligt Maria Nilsson förväntas bokningstakten öka de kommande veckorna eftersom familjer vanligtvis lägger ett par veckor på research innan de trycker på bokningsknappen.

– Det här hade vi inte förväntat oss. Sedan mars har vi bara fått avboka och återbetala.

Vart vill Falkenbergarna resa i sommar?

– Vi har bokat flest resor till Spanien, Kroatien, Grekland, Portugal och Italien. Och det är främst resor under sensommaren men även en del under september, oktober och höstlovet, säger Maria Nilsson.

Vad ska resenärerna tänka på i coronatider?

– Det är munskydd som gäller på flygplanet och vi vet inte om det serveras någon mat på planet. Som det ser ut i dag ska vi kunna åka till de flesta länder, förutom Grekland, utan att behöva sitta i karantän.

Men hon vill lyfta ett varnande finger till alla som ska ge sig ut på en utlandsresa.

– Det är upp till varje resenär att ta reda på vad som gäller. Restriktionerna kan ändras från dag till dag. Alla länder har olika regler och det är viktigt att ta reda på vad som gäller inför en resa, säger Maria Nilsson.

Hon berättar om en person som skulle resa till Island. Där måste resenärer genomföra ett coronatest till en kostnad på 100 euro. Vid ett positivt resultat är det karantän som gäller i 14 dagar.

Tuffare för arrangörer av bussresor

Hos S&S-resor i Falkenberg, som arrangerar bussresor, är bokningsläget oförändrat.

– De bokar snarare av än på. Vår kundgrupp är pensionärer och de är rädda. Folk vill inte sitta i klungor och vi har ett hundraprocentigt bortfall. Det här året är kört kan man säga, säger ägaren Roger Strandberg.

Däremot kan Rolfs flyg och buss se att hallänningarna har börjat boka resor från september och framåt. Bokningarna har ökat med 36 procent sedan UD hävde avrådan från resor till de tio europeiska länderna. Hallänningarnas favoritresmål är Almuñécar, som ligger på spanska sydkusten, Teneriffa och Madeira.

Råd: Se över in försäkring

När UD släppte sin reseavrådan började hemförsäkringens reseskydd återigen att gälla.

– Men ta kontakt med ditt försäkringsbolag om du eller någon i din familj har varit sjuk och uppsökt läkare de tre senaste månaderna. Man får inte åka med ett pågående vårdbehov, säger Gabriella Hallberg, jurist på Konsumenternas försäkringsbyrå och fortsätter:

– Det finns situationer som försäkringsbolaget inte råder över. Till exempel täcker inte försäkringen merkostnader, så som för hotellnätter och mat, om du blir satt i karantän.

Hon råder också resenärer att packa ner EU-och servicekortet.

Dokument som är bra att ha med på resan:

Reseskyddet i hemförsäkringen täcker bland annat kostnader för akut sjukvård om du råkar ut för en olycksfallsskada eller blir svårt sjuk medan du är på semester i utlandet.

Om du eller någon i familjen skulle behöva söka vård på utlandssemestern kan du behöva visa upp ett servicekort. Det fungerar som intyg på att du har en försäkring med reseskydd. Det finns att ladda ner från ditt försäkringsbolags hemsida.

EU-kortet ger dig rätt till sjuk- och tandvård när du är i ett EU/EES-land eller Schweiz. EU-kortet gäller bara för sjuk- och tandvård som inte kan vänta tills du kommer tillbaka till Sverige. Det finns att ladda ner från Försäkringskassans hemsida.

Källa: ICA-banken och Försäkringskassan.

Mer info om reseförsäkringar och coronaviruset här