Eventbranschen har i praktiken näringsförbud sen i våras. Men Peter Nilsson och hans företag Kosmonaut har hittat utvägar. ”Vi vill vara med när det vänder”, säger han.
Eventbranschen har i praktiken näringsförbud sen i våras. Men Peter Nilsson och hans företag Kosmonaut har hittat utvägar. ”Vi vill vara med när det vänder”, säger han. Bild: Håkan Johansson

Kosmonaut ställer om i deppig bransch

Lägre produktion, minskade investeringar och slopade anställningsplaner. Pandemins andra våg slår hårt mot Hallandsföretagen.
– Men vi krigar på och tänker vara med när det vänder, säger Peter Nilsson, ägare till eventföretaget Kosmonaut.

ANNONS
|

Svenskt näringslivs rapport från Företagspanelens fjärde kvartal är ingen munter läsning. Panelen består av 400 företag i olika branscher i Halland.

– De ger oss en fingervisning över vart företagen är på väg, säger Kristian Ryberg, regionchef hos Svenskt näringsliv.

Pekar nedåt

Tidigt i höstas såg läget ut att ha stabiliserats och en återhämtning förväntades. Sen kom den ”andra vågen” och därmed nya och hårdare restriktioner. Nu pekar det mesta nedåt.

Kristian Ryberg, regionchef Svenskt näringsliv.
Kristian Ryberg, regionchef Svenskt näringsliv. Bild: Håkan Johansson

– Av de företag som uppger att de nu har problem med likviditeten så säger var fjärde att de klarar högst två månader till, säger Kristian Ryberg.

•50, 5 procent av företagen har lägre produktion/försäljning än för sex månader sen och hyser inge större hopp om en förbättring om ett halvår.

ANNONS

•36, 2 procent investerar mindre i dag än för sex månader sen och endast 17, 3 procent tror att de kommer att öka sina investeringar om ett halvår.

•33, 7 av företagen har färre anställda i dag än för ett halvår sen och endast 20, 4 procent tror att man kommer att anställa fler.

Minst drabbad är industri- och byggbranschen och där är framtidstron också störst. Mest illa ute är handel, transport och besöksnäringarna.

Vad behöver göras?

– Vi måste ha enklare stödåtgärder än dag, anser Kristian Ryberg. Omställningsstödet är administrativt krångligt och nu är det kö för att få pengarna. Villkoren har dessutom ändrats flera gånger. För ett litet företag, som har fullt upp med att överleva, är det viktigt att det är så enkelt som möjligt.

Falkenbergsföretaget Kosmonaut är med i Företagspanelen. Före pandemin var agerade bolaget medproducent och levererade material till olika event inom upplevelseindustrin. Man har både snickeri, tryckeri och två inspelningsstudios. När restriktionerna om 50 personer slog till fick hela branschen i praktiken näringsförbud.

Ställde om verksamheten

– Allt försvann på ett bräde, säger ägaren Peter Nilsson. Vår omsättning har sjunkit med i genomsnitt 60 procent. Det är fint med de statliga stöden, men det tar tid och känns ovisst.

ANNONS

I stället för att lägga sig ner och dö har Kosmonaut ställt om sin verksamhet.

Första uppdraget var att leverera plexiglasskivor till äldrevården i Falkenberg så att de gamla kunde möta sina anhöriga utomhus. Idén fick ringar på vattnet och företaget levererade glasskivor till hela landet.

Digitala event framtiden?

Nu hjälper man företag att anordna digitala event. Ett exempel är den julkalender du hittar på hn.se. Presentationerna är inspelade i Kosmonauts studio.

– Förra veckan hjälpte vi ägarna till Hotell Strandbaden och nu jobbar vi med ett stort företag som ska göra ett digitalt kick off för sin personal. Jag hoppas att detta fortlever även efter pandemin, säger Peter Nilsson.

LÄS MER:Måttlig ökning av konkurser i Halland

LÄS MER:Idén från Falkenberg gör succé i hela Sverige

ANNONS