Lovisa Berg, driftansvarig för Hansagårds camping och resort fram emot en fullbokad sommar.
Lovisa Berg, driftansvarig för Hansagårds camping och resort fram emot en fullbokad sommar. Bild: Privat

Hallands företagare har störst framtidstro i Sverige

De halländska företagen tror på ökad försäljning och nyanställningar. Enligt en ny rapport är hallänningarna de mest optimistiska i hela landet. – Vi ser väldigt positivt på framtiden, säger Lovisa Berg på Hansagårds camping och resort.

ANNONS
|

Allt fler företag ger ett betydligt ljusare scenario än tidigare. Det visar Svenskt Näringslivs konjunkturmätning som görs löpande varje kvartal. Starkast utveckling har hittills synts inom bygg- och tillverkningsindustrin.

– Vi har faktiskt inte påverkats någonting av pandemin. Möjligen på så sätt att tillgången på byggmaterial försämrats eftersom mycket försvinner på export, säger Fredrik Börjesson, ägare till bolaget Byggdesign i Varberg med nio anställda.

– Och framtiden ser bra ut. Hela arbetsstyrkan är fullbokad fram till årsskiftet.

60 procent av företagen i panelen ser en framtidstro och tror att deras försäljning kommer att vara högre de kommande sex månaderna. Det är en fördubbling jämfört med för ett halvår sen. Tjänstesektorn toppar med 66 procent. Därmed ligger man högst jämfört med snittet i övriga Sverige

ANNONS

Ser en stark sommar.

– En fantastisk uppgång om prognosen slår in. Vi ser en stark sommar även om det kommer från låga nivåer. Vi är inte tillbaka, säger Kristian Ryberg, regionchef för Svenskt Näringsliv.

Kristian Ryberg är regionchef för Svenskt Näringsliv i Halland.
Kristian Ryberg är regionchef för Svenskt Näringsliv i Halland. Bild: Ernst Henry Photography AB

Även nyinvesteringar och nyanställningar pekar uppåt, om än inte lika starkt. 31 procent av företagen tror att de kommer att ha fler anställda om sex månader än i dag. Så positiva till nyanställningar har inte företagen varit sedan före coronakrisen. De branscher som kommer att öka sin personal mest är tjänstesektorn. Men svårigheter att hitta personal med rätt kompetens kvarstår.

– Jag anställer en kille nu som tar studenten från byggprogrammet och hade lätt kunnat ha fem snickare till, säger Fredrik Börjesson. Men de går inte att få tag på.

Klarat sig väl

Även en stor andel inom besöksnäringen har svarat. Hansagårds camping och resort i Falkenberg är en av dem.

Arkivbild.
Arkivbild. Bild: Björn Larsson Ask/SvD/TT

– Vi har klarat oss förhållandevis väl genom pandemin och ser väldigt positivt på framtiden, säger Lovisa Berg.

Hon är även driftansvarig för Ugglarps camping och där är läget lika ljust.

– Sommarens bokningar ser väldigt bra ut. Våra 30 stugor är vissa perioder redan fullbokade. För husvagnar och husbilar finns fortfarande plats.

– Vi har förstått att det är jättesvårt att få tag i begagnade husvagnar och husbilar i dag eftersom intresset är så stort, fortsätter hon. Somliga gäster har redan bokat plats trots att de ännu inte hittat ett campingfordon.

ANNONS

LÄS MER:Storbanken varnar för överhettning

LÄS MER:Kosmonaut ställer om i deppig bransch

ANNONS